Het vooraf beoordelen van filmpjes op YouTube zou Google jaarlijks 37 miljard kosten. Een blogger berekende dit door ervan uit te gaan dat rechters fysiek video's moeten beoordelen.

Een lezer van nieuwssite Techdirt berekende wat het Google moet kosten om inhoud te filteren door een aantal conclusies te trekken. Zo beargumenteert hij dat er rechters aan te pas moeten komen om te beoordelen of materiaal inderdaad auteursrechten schendt.
Bijna 200.000 rechters

Elke minuut wordt er 72 uur aan filmpjes op YouTube gezet. De uitgebreide formule van de blogger houdt er onder meer rekening mee dat niet alle filmpjes daadwerkelijk helemaal bekeken hoeven te worden en neemt een hoop andere factoren mee.

Volgens de berekening moeten er bijna 200.000 rechters aan te pas komen om de inhoud te controleren. Vervolgens berekende de nieuwssite de kosten van deze rechters en kwam zo op een eindbedrag van 36.829.468.840 dollar per jaar.
Softwarefilter

In diverse rechtszaken tegen Google eisen klagers dat inhoud op YouTube vooraf gefilterd moet worden. In Duitsland bepaalde een rechter dat Google softwarematige filters moet gebruiken om auteursrechtelijk bescherm materiaal uit YouTube te trekken en niet daadwerkelijk alle inhoud hoeft te bekijken.