Nog meer radio kijken op Vlaamse TV


Op de Vlaamse televisiezender Eén is binnenkort nog meer radio te bekijken. Momenteel zendt het station al elke werkdag tussen 9 en 12 uur het Radio 2-programma ‘De Madammen’ in beeld en geluid uit. Vanaf maandag 4 juni komt hier tussen 6 en 9 uur ‘De Ochtend’, het actualiteitenprogramma van Radio 1, bij.

Al sinds eind jaren ’90 kunnen kijkers van het eerste televisiekanaal van de VRT meekijken in de studio van een radiozender. Lange tijd werden de verrichtingen van Radio Donna in beeld gebracht, maar in november 2008 verhuisde de camera naar de studio van Radio 2 om ‘De Madammen’ in beeld te brengen. Ook zijn tussen kerst en Nieuwjaar de ‘1000 Klassiekers’, de eindejaarslijst van Radio 2, te volgen.


Vanaf maandag 4 januari is ook het programma ‘De Ochtend’ van Radio 1 te zien op Eén. Het programma wordt integraal tussen 6 en 9 uur uitgezonden. De Ochtend is te vergelijken met het Radio 1 Ochtendjournaal in Nederland en bevat nieuws, achtergronden, sport, weer en verkeer.


Met het uitzenden van De Ochtend wil de VRT de kijkers van Eén ook ’s ochtends vroeg op de hoogte brengen van de toestand in de wereld. Tot nu toe herhaalde het tv-station tot 9 uur de late editie van ‘Het Journaal’.


Naast een blik in de studio kunnen kijkers ook meekijken in de ‘green room’ waar de gasten bij aankomst op de nieuwsvloer ontvangen worden in afwachting van een radio-interview.


Ook worden op het tv-scherm teksten in beeld gebracht zoals de opmerkelijkste quotes uit de gesprekken, het nieuwsoverzicht van de kranten, hoofdpunten van het ochtendnieuws, update van het weer en het verkeer, een vooruitblik naar wat verderop in het programma zit, tweets en reacties via sociale media op onderwerpen of gesprekken. Daarnaast komen ook foto’s van items of verslagen van verslaggevers ter plaatse in beeld.


De ochtend op Radio 1 en Eén wordt afwisselend gepresenteerd door de presentatieduo’s: Lisbeth Imbo en Jonas Muylaert en Sara Van Boxstael en Bert Rymen. [RS/Radio.NL]