Google heeft bij de Europese Commissie antitrustklachten ingediend tegen Nokia en Microsoft. Zij schenden hun beloftes door patenttrol Mosaid op te tuigen en los te laten.

Google slaat op Europees niveau terug tegen mobiele rivalen Microsoft en Nokia in een formele klacht bij de Europese Commissie. Beiden bedrijven spannen op illegale wijze samen door het voeden van patenttrol Mosaid, en die los te laten op rivalen.
Samenzwering met patenttrol

De klacht is niet openbaar, maar Google stelt in een persverklaring: "Nokia en Microsoft zweren samen om de kosten van mobiele apparaten voor consumenten op te krikken door het creŽren van patenttrollen die de beloftes van beide bedrijven omzeilen. Ze moeten verantwoording afleggen, en we hopen dat onze klacht anderen aanspoort om deze praktijken onder de loep te leggen."

Volgens Microsoft is de aanklacht van Google een 'wanhoopsoffensief' van een dominant bedrijf dat zelf onder antitrustvuur ligt.

Mosaid is een Canadese patenttrol met nauwe banden met Microsoft en beschikt over patenten op wifi-technologie, waarmee het rechtszaken voert tegen tientallen techbedrijven.
Trol heeft prestatiecontract

Mosaid nam vorig jaar september Core Wireless en een Nokia-portfolio van 2000 patenten over. De deal werd gefinancierd met 'toekomstige' royalty's, omdat Mosaid hard kon maken dat het de octrooien flink te gelde zou kunnen maken.

Dat is niet de enige opmerkelijke constructie. Tegelijkertijd met de overname van Core Wireless door Mosaid nam Microsoft al deze patenten in licentie. Dat niet alleen: in ruil mag Microsoft een deel van de inkomsten die Core Wireless uit de patenten genereert afromen. Samen met Nokia.

Sterker nog, Core Wireless zit vast aan een prestatiecontract om, goedschiks of kwaadschiks, zoveel mogelijk royalty's uit de Nokia-patenten te halen. Voldoet het niet aan vastgelegde 'milestones', dan verliest het de zeggenschap over de patenten.
Ilegaal?

Met deze constructie plegen Nokia en Microsoft patentmachtsmisbruik door de markt uit te zuigen via een trol. De vraag is alleen of dit mededingingsrechtelijk inderdaad illegaal is.