De Telegraaf na jaren met complete tv-gids

De Telegraaf voegt zaterdag en in ieder geval de komende vijf weken als extra service aan de lezers een complete tv-gids toe aan de zaterdagkrant. Dat meldt de krant zaterdag op haar voorpagina. Al bijna vijftien jaar willen krantenuitgevers de televisieschema’s publiceren, maar de Publieke Omroep lag altijd dwars door een hoge vergoeding te vragen. De Telegraaf beroept zich nu op jurisprudentie over een vergelijkbare Britse zaak, en gaat over tot publicatie van de gegevens.

De Telegraaf maakt zich al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw sterk om alle lezers een compleet programmablad aan te kunnen bieden. Pogingen leidden steeds tot sterk protest, en daarom publiceerde de krant de afgelopen jaren alleen gegevens van de komende avond.

De krant vindt nu dat zij jarenlang onterecht heeft betaald en bereidt daarom nu een claim voor. “Nu blijkt dat wij jarenlang onterecht hebben betaald voor de daggegevens, willen we dat geld terug. Wij hadden al veel eerder willen beginnen met de programmagegevens in de krant“, zegt directeur Frank Volmer.

“Belachelijk dat een lijstje gegevens dat door de belastingbetaler is betaald, zó afgeschermd wordt. De omroepen zouden juist blij moeten zijn met het feit dat wij de mensen wegwijs maken met de keur aan televisieprogramma’s die zij aanbieden op hun zenders.”

De omroepen vrezen dat de lezers van hun omroepgidsen massaal hun gids gaan opzeggen als de tv-informatie gratis en vrij beschikbaar komt in De Telegraaf. Ze verdienen tientallen miljoenen met de tv-gidsen, en dat zou bij een gratis publicatie wel eens flink minder kunnen worden.

Als de lezers de gratis gids van De Telegraaf waarderen, blijft de krant het spoorboekje publiceren.