Week van de lokale omroep succesvol van start


Lokale omroepen in heel Nederland hielden dit weekeinde een open dag ter gelegenheid van de Week van de Lokale Omroep die daarmee van start ging. Het publiek kon veel omroepen bezoeken.

Tijdens de dag die volgens diverse omroepen succesvol was met veel belangstelling, kon het publiek zien hoe bijvoorbeeld een radio programma wordt gemaakt en daarmee een kijkje achter de schermen nemen. Een week lang laten de lokale omroepen zien welk prachtig werk ze doen. Aan alle kijkers en luisteraars, kamerleden, gemeenteambtenaren en verder iedereen die het maar wil horen. Dit is belangrijk omdat de lokale omroepen het in het digitaliserende en uitdijende medialandschap steeds moeilijker krijgen om met geringe middelen het hoofd boven water te houden.

Ook kamerleden op bezoek bij lokale omroep
Kamerleden en medewerkers van het ministerie krijgen maandag een excursie langs enkele lokale omroepen om hen zo beter op de hoogte te stellen van wat er allemaal bij komt kijken om programma's te maken en het belang van lokale informatie te onderstrepen. Op diverse plaatsen in het land, waaronder in Leiden, wordt er geen subsidie aan de lokale omroep gegeven omdat gemeenten de daarvoor gereserveerde gelden aan andere doelen kunnen besteden. Dinsdag komen dan tijdens het congres van Vereniging Nederlandse Gemeenten minstens dertig journalisten van lokale omroepen naar Den Haag om gemeenteambtenaren te bevragen over de lokale omroep. Later deze week organiseert het overkoepelend orgaan Olon dan nog een minicongres en vrijdag 8 juni is er een kennisdag voor lokale omroep medewerkers op en rond het mediapark in Hilversum. Tevens reikt Jeroen Latijnhouwers op die dag de lokale omroep awards uit.


TOEKOMST lokale omroepen ONZEKER
Tijdens deze Week van De Lokale Omroep is er in het instituut Beeld en Geluid in Hilversum bovendien een speciale expositie ingericht over de geschiedenis van de lokale omroep in ons land. Daarin zal de inmiddels 41 jarige geschiedenis van de lokale omroep worden verteld in beeld, geluid en schrift. Er worden daarbij onder andere unieke beelden getoond van de eerste lokale omroepen in Nederland in de jaren '70. Nederland kent tot op heden nog altijd een zeer groot aantal lokale omroepen, maar de toekomst wordt wel onzekerder. Veel omroepen hebben wel grote moeite het hoofd boven water te houden. Met name de televisiekanalen van de omroepen leiden ook onder de toenemende digitalisering, waardoor de kijkcijfers soms drastisch inzakken en het moeilijk is om de uitzendingen nog te financieren met advertentieverkoop. De NOS berichtte dit weekeinde dat de enige oplossing voor de meer dan driehonderd lokale omroepen is om meer samen te gaan werken.

Geschreven door: Jan-Hein Visser