Piratenpartij in hoger beroep tegen BREIN

De Piratenpartij gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechter waarbij gesommeerd werd te stoppen met de open proxy naar The Pirate Bay. "Censuur wordt in het Nederlands rechtsbestel ingebed."

De Piratenpartij gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter in een kort geding dat zelf door de politieke partij is aangespannen. In dat kort geding wilde de Piratenpartij eerder gestelde eisen van de stichting BREIN volledig van tafel hebben.

De Piratenpartij wilde de vrijheid om door te blijven linken naar proxies die leiden naar The Pirate Bay en om zelf een reverse proxy te blijven aanbieden. Stichting BREIN counterde in deze zaak door juist meer blokkades te eisen. Daarin is de rechter toen meegegaan.

Piratenpartij moest website opschonen
Ook moest de partij zijn website opschonen op last van de rechter. De lijsten met internetadressen waarmee de blokkades van The Pirate Bay zijn te omzeilen, moesten van het subdomein tpb.piratenpartij.nl worden gehaald. De Piratenpartij werd veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van 5000 euro bij iedere overtreding..

De Piratenpartij is eerder door BREIN al gedwongen de opgetuigde proxydienst op te heffen. De piraterijbestrijdende stichting had daartoe een ex parte-verbod gehaald bij de rechter, waarna de politieke partij de proxy offline heeft gehaald.

Zoeken naar rechters met meer expertise
De Piratenpartij laat het er nu niet bij zitten. Het verwijt de rechtbank dat het slechts expertise heeft op auteursrecht en wil de zaak voorleggen aan "rechters die meer expertise hebben", zo schrijft Dirk Poot namens de Piratenpartij op zijn blog. "De manier waarop de rechtbank over alle argumenten met betrekking tot het functioneren van een democratische rechtsstaat is heen gestapt is onverteerbaar en schept een gevaarlijk precedent."

Poot zegt dat de rechter een "beperkt referentiekader" hanteerde en een politiek vonnis velde. Hij haalt verder uit naar de Tweede Kamer die "blijft juichen over pyrrusoverwinningen zoals het tandeloze Netneutraliteitswetje en holle anti-ACTA moties. We beseffen dat het een lang en zwaar gevecht zal worden, en blijven van mening dat het een trieste zaak is dat deze strijd niet in de Tweede Kamer gevoerd wordt."