Facebook-gebruikers beslissen over privacy

Gebruikers van Facebook kunnen tot vrijdag stemmen over het privacybeleid. De stemmers kunnen kiezen uit het oude of nieuwe privacyregels.

Hiermee wil Facebook de storm aan kritiek temperen en gebruikers de kans geven het privacybeleid te beïnvloeden. Je kunt kiezen uit een oude versie van de Verklaring van rechten en verantwoordelijkheid of een nieuwe versie. De grootste verschillen gaan over het doorgeven van gegevens voor advertenties. Het stemmen gaat via de Site Governance vote-pagina.

Opvallend is dat de uitslag bindend is bij 30% van de stemmen, dit wil zeggen dat van de 900 miljoen gebruikers zo’n 270 miljoen hun stem uit moet brengen. Als minder dan 270 miljoen gebruikers hun stem uitbrengen is de uitslag slechts een advies. Tot vandaag hebben ruim 700.000 gebruikers hun stem uitgebracht. Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat de uitslag bindend zal zijn, vooral ook omdat de pagina waar gestemd kan worden niet vanzelfsprekend gevonden kan worden. Facebook lijkt zelf dus niet echt ruchtbaarheid te geven aan de stemronde.

Facebook liet al weten dat het dit soort stemrondes onder de loep gaat nemen, dit zou kunnen betekenen dat het meteen de laatste zal zijn.