Betere beeldkwaliteit KPN op glasvezel


Wie via glasvezel naar televisie kijkt, kan sinds kort via KPN Interactieve een betere beeldkwaliteit ervaren. KPN is begonnen met het ontkoppelen van streams voor glasvezel en DSL-technieken als ADSL en VDSL.

KPN gebruikte één stream voor tv-zenders die zowel voor glasvezel als DSL gebruikt werd. Hierdoor moest men – in verband met beperkt beschikbare bandbreedte via DSL-netwerken – de bandbreedte die voor SD- en HD-kanalen gebruikt werd beperken. Dat had een nadelige invloed op de beeldkwaliteit van tv-zenders.

Verschil op glasvezel duidelijk te zien
Het verschil tussen KPN en andere tv-aanbieders op glasvezelnetwerken die door Reggefiber worden beheerd was hierdoor – vooral bij HD-kanalen – duidelijk zichtbaar. Daar is echter verandering in gekomen. KPN is begonnen op glasvezelnetwerken de bandbreedte – en dus de beeldkwaliteit – van tv-kanalen te vergroten. Dit werd aan Totaal TV bevestigd door Vodafone dat voor haar tv-aanbod gebruik maakt van zowel de glasvezelnetwerken van Reggefiber en KPN als het koperdraadnetwerk van KPN.


KPN eigenaar van Glashart Media
Televisieaanbieders die op glasvezelnetwerken van Reggefiber maken gebruik van de tv- en radiodiensten van dienstenverlener Glashart Media. Dit bedrijf is sinds kort in handen van KPN. In de toekomst krijgt KPN ook een meerderheidsbelang in glasvezelexploitant Reggefiber. Hiervoor heeft het telecombedrijf al afspraken met meerderheidsaandeelhouder Reggeborgh gemaakt.


Geschreven door: Jarco Kriek