Facebook geeft eigen C++ code vrij

Facebook heeft een flinke verzameling code van eigen maaksel vrijgegeven aan de open source-gemeenschap. Het is software waar het sociale netwerk zelf grotendeels op draait.

Facebook heeft een pakket van maar liefst vijftig items op developersite Github gepubliceerd. Onder de naam Folly staat daar een verzameling herbruikbare bibliotheek-onderdelen die zijn geschreven in programmeertaal C++.

Het sociale netwerk heeft deze library artifacts zelf ontwikkeld en maakt er flink gebruik van op zijn eigen servers. Volgens sofware-ingenieur Jordan DeLong van Facebook is dit pas het begin van een reeks aan openbaringen van Facebook-code, zo valt te lezen in deblogpost. over dit open sourcen van code.

'Folly is efficiŽnt en bruikbaar'
De codeverzameling die als Folly is vrijgegeven, moet gemakkelijk te gebruiken zijn voor programmeurs. Het gaat volgens Facebook veelal om de meest gebruikte code, die naar eigen zeggen "op duizenden servers draait en dagelijks 900 miljoen gebruikers bedient." Deze kernonderdelen van Facebooks infrastructuur worden openlijk vrijgegeven zodat externe programmeurs inzicht krijgen in efficiŽnte en praktische C++ componenten.

Het sociale netwerk meldt dat het zonder open source geen bestaansrecht heeft. Met initiatieven als deze wil het een eigen bijdrage leveren aan de open source-gemeenschap. Een overzicht van de beschikbare losse componenten zijn met korte omschrijving op alfabetische volgorde gezet.