'Politie heeft toegang tot buitenlandse clouddata nodig'

Nieuwe richtlijnen zijn nodig om politiediensten toegang te geven tot data die over de grens wordt opgeslagen, zeker gezien de toename van cloud computing. Ook moeten bedrijven de politie meer helpen.

De Raad van Europa houdt deze week een internationale conferentie waarin de mogelijkheden worden bekeken om opsporingsdiensten meer armslag te geven in de strijd tegen cybercriminaliteit, zoals botnets, fraude en aanvallen. Maar ook moet worden bekeken op welke manier politiediensten toegang kunnen krijgen tot data die via cloud computing in een ander land is opgeslagen. Een derde focusgebied is de strijd tegen online kindermisbruik.

Informatie delen met de politie
De conferentie is onderdeel van een wereldwijd project tegen cybercrime, dat door de Raad van Europa wordt geleid. Uitgenodigd zijn experts van enerzijds overheden en politie plus anderzijds deskundigen uit de internetindustrie.

Gezocht wordt naar antwoorden op vragen hoe bijvoorbeeld bedrijven hun informatie kunnen delen met opsporingsdiensten en deze ondersteunen in hun strijd tegen botnets en andere cybercrime. Nederland loopt daarin al voorop met het omstreden Project Clean IT, dat een publiek-private samenwerking voorstaat om zonder binende overheidsvoorschriften terrorisme op internet te bestrijden.

Data over de grens
De Raad van Europa worstelt bij de cybercrimebestrijding met het verplaatsen van data in de cloud. Daardoor kunnen opsporingsdiensten niet zonder meer hun handen op de informatie van anderen leggen zonder dat daar allerlei internationale haken en ogen aan zitten. De strijd tegen online kindermisbruik moet geďntensiveerd worden en de Raad van Europa wil daarvoor samen met de Virtual Global Taskforce samenwerken met Interpol.

De Raad van Europa bestaat uit vertegenwoordigers van 47 landen over het hele Europese continent. De basis ligt in de Conventie voor Mensenrechten.