BBC registratie Queen Jubilee niet vlekkeloos

Dinsdag werd de Diamond Jubilee van de Britse koningin afgesloten met een uitgebreid dankwoord. De BBC is tevreden over de registratie maar toch verliep niet alles vlekkeloos.

De evenementen om te vieren dat de Britse koningin Elisabeth II zestig jaar op de troon zit waren voor de BBC vooral een vuurdoop voorafgaand aan de Olympische Spelen later dit jaar. De botenparade op de Theems en het grootste jubileumconcert vereisten op technisch vlak een enorme inzet waarbij de kwaliteit een belangrijke rol speelde. Niet alles verliep vlekkeloos en de omroep kreeg zelfs veel kritiek te verduren.


Slechte beeldregie Jubilee Concert BBC
Tijdens de registratie van het Jubilee concert dat maandagavond werd gegeven voor Buckinghampalace had de BBC op bepaalde momenten moeite met de beeldregie maar ook met het geluid. De NOS zond het spektakel in Nederland ook uit, maar zoals Totaal TV al berichtte nam deze omroep niet het originele HD-beeld en Dolby-geluid van de BBC over. Wie de uitzending op BBC One HD volgde, kon merken dat de BBC, ondanks de inzet van honderden technici, toch de nodige steken liet vallen. De registratie van het openlucht concert levert van nature al geen geluidskwaliteit op als vanuit een zaal, maar bij sommige artiesten werd opvallend, vooral bij Sir Elton John en al dan niet opzettelijk aan het geluid gesleuteld waardoor dit soms behoorlijk leek rond te zingen of galmde. De beeldregie kreeg via social media veel kritiek en dat was volledig terecht. Er werd dermate snel en vaak van camerapositie gewisseld dat dit voor de kijker soms moeilijk was bij te houden. Ook de camera's zelf hielden het niet bij en daardoor kwamen de beelden regelmatig schuddend of met met een soort van waas door te snelle bewegingen voorbij. Ook werd op sommige artiesten, zoals Grace Jones en Shirley Bassey, hierdoor te laat of te vroeg ingezoomd waardoor zij voor driekwart buiten beeld vielen.


BBC kreeg kritiek op verslag botenparade
Op het verslag van de botenparade op de rivier de Theems kreeg de BBC al eerder de nodige kritiek te verwerken. Bekende Britten waren niet erg te spreken op de kwaliteit van het verslag dat de BBC hiervan bracht. Tijdens de diamanten botenparade was het wel vrij slecht weer maar toch kwam er veel kritiek op de kwaliteit van de camerabeelden, slechte geluidskwaliteit en bovenal het commentaar. De grootste ergernis was er over de foute benaming namelijk her royal highness in plaats her royal higness The Queen. De BBC liet wezen zelf wel tevreden te zijn over het verloop van de evenementen. Dinsdag verliep het in subliem beeld en geluid weergeven van de service of thanksgiving in de Westminster Cathedral in in ieder geval vrijwel vlekkeloos.


Geschreven door: Jan-Hein Visser