Mozilla vertaalt Flash naar HTML5

Open source-ontwikkelaar Mozilla is bezig met een experiment om SWF-bestanden door middel van standaard browsertechnieken te vertalen naar HTML5.

Mozilla gaat met behulp van zijn open source-community een poging wagen om Flash-bestanden te vertalen naar HTML5. Op developersite Github loopt een project onder de naam Shumway, dat het doel heeft om een nieuwe standaard te vinden voor de vertaling. Mozilla sluit niet uit dat de integratie van Flash in Firefox tot de mogelijkheden behoort indien het experiment succesvol blijkt.

Mozilla is zeker niet de eerste partij die de uitdaging aangaat om Flash-bestanden naar HTML5 te vertalen. Google ontwikkelt de bta-extensie Swiffie, waarmee SWF-bestanden tot 1 MB kunnen worden gepload. Daarvoor waren het project Smokescreen en het initiatief van QuickTime-programmeur Steve Perlman.

Handoek in de ring
Adobe zelf kwam begin vorig jaar met een tool (Wallaby) die Flash-code moest omzetten naar HTML5 maar gooide nog binnen een jaar de handoek in de ring. Vorige maand gooide Adobe de ingebouwde Flash Player zelfs helemaal uit zijn PDF-software.

Apple was de eerste die zich openlijk afwendde van Flash. Wijlen CEO Steve Jobs maakte er geen geheim van dat hij de techniek inferieur vond en zorgde ervoor dat Flash nooit op iPads, iPods en iPhones kwam te draaien. Dit afkraken had uiteindelijk grote gevolgen voor Flash.