Microsoft laat vanaf vandaag Linux toe op zijn cloudplatform Windows Azure.

De mogelijkheden van Windows Azure worden uitgebreid met de toelating van op Linux gebaseerde besturingssystemen. Dit betekent onder meer dat OpenSUSE 12.1, CentOS 6.2, Ubuntu 12.04 en SUSE Linux Enterprise Server 11 SP1 aansluiten bij Azure's nieuwe IaaS-infrastructuur.

De nieuwe virtuele machine-functionaliteit is een onderdeel van een reeks aan updates van Windows Azure. Gebruikers hebben nu de mogelijkheid om een Linux-distributie te kiezen in de Image Gallery van Azure. Hiervoor geldt een betalingssysteem per uur op pay-as-you-go basis.
'Verstandige stap van Microsoft'

De Linux Foundation noemt de stap van Microsoft verstandig. "Cloud computing is grotendeels een Linux en open source aangelegenheid. Microsoft is een slim bedrijf en doen wat ze moeten doen om een rol te spelen in de cloud. Ze geven toe wat vroeger ondenkbaar was: toegeven dat een ander besturingssysteem nodig is om technisch relevant te blijven", aldus een woordvoerder van de Linux Foundation tegenover de IDG News Service.

De toelating van Linux geeft opnieuw aan dat de voormalige concurrenten de strijdbijl hebben begraven. Zowel Microsoft als de Linux Foundation hebben vorig jaar al weten het verleden achter zich te hebben gelaten. Microsoft liet destijds weten Linux niet langer als een directe bedreiging voor Windows te beschouwen, terwijl de Linux Foundation ervan overtuigd is dat de traditionele desktop aan belang heeft inboet.