Google en AOL zijn aangeklaagd voor patentschendingen. Één voor een patent op het genereren van samenvattingen en één voor de wijze waarop ze advertenties op klanten richten.

Patentbedrijf Suffolk Technologies daagt Google en AOL voor de rechter omdat de zoekbedrijven inbreuk zouden maken op twee verschillende patenten die oorspronkelijk van British Telecom (BT) waren. De patenthouder eist een schadevergoeding voor het onterechte gebruik van de technologieën. Google heeft nog niet gereageerd op de rechtszaak.
Essentieel voor ads

Het eerste in stelling gebrachte patent gaat om de korte samenvatting bij zoekresultaten, wat Google 'snippets' noemt. Suffolk Technologies LLC nam een patent daarvoor over van British Telecom. Het octrooi omvat het aanbieden van geautomatiseerde, aangepaste samenvattingen aan gebruikers. Ook zoekbedrijf AOL biedt deze snippets van Google aan en schendt daarmee het patent, aldus de aanklager.

De tweede claim draait om het plaatsen van gerichte advertenties op basis van verzamelde gebruikersgegevens. Suffolk Technologies bezit de rechten op de manier waarop een server bepaalt wie toegang zoekt tot gegevens en hoe het systeem daarop reageert. Google's AdSense en AOL's Advertising.com zouden inbreuk maken op dit patent.
Google onder vuur

Google ligt onder vuur van meerdere patentbedrijven. De originele patenthouder van deze twee octrooien, British Telecom, heeft vorig jaar een klacht ingediend voor patentschending door diverse diensten van het zoekbedrijf en Android-toepassingen. Vorige week klaagde een softwarebedrijf de zoekreus aan om patentinbreuk op de manier waarop Google Drive gegevens in de cloud tijdelijk opslaat.