Bijna tien miljoen Nederlanders hebben Oranje zaterdag zien verliezen tegen Denemarken. Dat meldt de Nederlandse Publieke Omroep maandag op basis van een eigen kijk- en luisteronderzoek. Het gaat om 9,8 miljoen kijkers die thuis, bij vrienden of buitenshuis iets van de EK-wedstrijd hebben gezien.

Thuis stemden 8,6 miljoen mensen, inclusief visite, af op het eerste duel van het Nederlands elftal in Oekraïne. Buitenshuis keken 1,2 miljoen Oranjefans in bars, pleinen of op het werk naar de voetbalwedstrijd.


Uit het onderzoek blijkt ook dat 41 procent van de kijkers de 1-0 voor Denemarken terecht vond. Wesley Sneijer was volgens de ondervraagde kijkers de beste Nederlandse speler van de wedstrijd. Zeven procent van de respondenten heeft er nog vertrouwen in dat Nederland het EK gaat winnen.


Zondag maakte de Stichting Kijkonderzoek bekend dat het EK-duel een kijkdichtheid had van 6,8 miljoen. Dat cijfer is gebaseerd op het gemiddeld aantal kijkers thuis op een willekeurig moment tijdens de wedstrijd. De cijfers van de publieke omroep gaan over het totaal aantal mensen dat minstens een deel van de wedstrijd heeft gezien. [Novum/Radio.NL]