TomTom voorziet de nieuwe Maps-app in iOS 6 van landkaarten. Apple heeft deze vervanging van Google Maps maandag gepresenteerd op zijn conferentie WWDC.
Gallery
Navigatiesoftware TomTom op iPhone (foto's)

De volgende versie van iPhone- en iPad-besturingssysteem iOS vervangt het huidige Google Maps voor een eigen kaartenapplicatie. Dat Apple Maps bevat kaartinformatie van het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom en biedt in combinatie met de iOS-spraakassistent Siri ook routenavigatie. Apple en TomTom hebben een wereldwijde overeenkomst gesloten voor kaarten én voor aanverwante informatie, bevestigt TomTom op zijn website.
Niet exclusief

Zowel Apple als TomTom hebben geen details bekend gemaakt over de samenwerking. Wel is duidelijk dat het Nederlandse bedrijf niet de enige is die kaartinformatie levert voor iOS. Het door Apple opzij schuiven van Google Maps zat er al een tijdje aan te komen. Duidelijke tekenen waren er toen Apple kaartbedrijven Placebase, C3 Technologies en Poly9 opkocht.

Op het Wordwide Developers Conference (WWDC) heeft Apple onthuld dat het zijn eigen nieuwe Maps ook zal voorzien van file-informatie, op basis van data van andere iOS-gebruikers. TomTom doet dit met HD Traffic zelf al sinds 2007, in samenwerking met telecomoperator Vodafone voor live file-informatie. De release van iOS 6 is deze herfst gepland.
Update:

De beurskoers van TomTom heeft een flinke oppepper gekregen door het iOS-nieuws. Na een aanvankelijk piek van ruim 15 procent vanmorgen, ligt de beurskoers van het Nederlandse routenavigatiebedrijf nog altijd zo'n 13 procent boven het (gemiddelde) niveau van gisteren.