Kamer wil dat VUmc niets betaalt aan Eyeworks


Het kabinet moet er alles aan doen om te voorkomen dat het VUmc 188 duizend euro betaalt aan productiebedrijf Eyeworks. Een Kamermeerderheid riep demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) ook op om er voor te zorgen dat het filmmateriaal dat is gemaakt voor het omstreden tv-programma 24 uur: Tussen Leven en Dood wordt vernietigd.

Het VUmc, Eyeworks en RTL hebben afgesproken dat ze samen de kosten delen voor het realityprogramma, dan na ťťn aflevering alweer van de buis werd gehaald. De drie partijen hebben afgesproken de kosten te delen. Een Kamermeerderheid vindt echter dat 'door de premiebetaler opgebracht zorggeld niet mag worden verspild, maar ten goede moet komen aan de patiŽntenzorg'.


Schippers kan niet afdwingen dat het geschoten beeldmateriaal wordt vernietigd. Dat is aan het College Bescherming Persoonsgegevens, een onafhankelijke toezichthouder.


De Kamer pleit daarnaast voor een verbod op het filmen op de eerste hulp en in ambulances. Tijdens een debat dat vorige week plaatsvond zei Schippers al dat dit niet nodig is, omdat het al verboden is om mensen in zeer kwetsbare situaties op de eerste hulp te filmen.


De beelden voor het omstreden programma waren opgenomen op de spoedeisende hulp van het VU medisch centrum in Amsterdam. RTL schrapte de show na de eerste uitzending op verzoek van het ziekenhuis na een storm van maatschappelijke verontwaardiging.


Meerdere patiŽnten die tegen hun zin zijn gefilmd hebben aangifte gedaan tegen het VUmc, de behandelend artsen en producent Eyeworks. Eyeworks en het ziekenhuis zijn door het Openbaar Ministerie inmiddels aangemerkt als verdachten, vanwege het schenden van medisch beroepsgeheim. [Novum/Radio.NL]