Nokia ontslaat nog eens 10.000 man

Nokia gaat opnieuw banen schrappen, ditmaal 10.000 werkplekken wereldwijd. Daarmee komt het aantal weg te snijden arbeidsplaatsen op 40.000. Nokia neemt ook een leverancier van beeldapplicaties over.

Nokia maakte tevens bekend dat het verlies in het tweede kwartaal van dit jaar groter is dan eerder was aangekondigd. De cijfers worden later deze maand bekend gemaakt. De nieuwe reorganisatie kost in eerste instantie ook nog eens een miljard euro. Sinds Stephen Elop de leiding van het bedrijf heeft overgenomen is al een streep gehaald door 40.000 arbeidsplaatsen.

De extra maatregelen die Nokia neemt hebben tot gevolg dat het bedrijf de enige fabriek die het nog heeft in thuisland Finland gaat sluiten. Van de 10.000 extra ontslagen vallen er in Finland 3700. Verder worden fabrieken in Canada en Duitsland gesloten. Het snijden in de kosten gebeurt vrijwel alleen in de divisie Device & Services. Het is ook juist daar waar de enorme verliezen worden geleden. De besparingen moeten jaarlijks drie miljard euro opleveren.

Koppen rollen in management
bij de reorganisatie rollen ook koppen, waaronder die van Mary McDowell, de chef van de divisie Mobile Phones. Elop heeft verder zijn gehele directie andere taken gegeven. McDowell wordt opgevolgd door een Fin, Timo Toikkanen.

Nokia zegt dat het zich meer wil richten op de Lumia-serie, de 'domme' telefoons en de locatiediensten, zoals Nokia Maps. Die dienst gaat voortaan standaard mee op de smartphones die uitgerust zijn met het besturingssysteem Windows Phone, niet alleen van Nokia maar ook van andere leveranciers die kiezen voor Microsofts platform. Nokia Maps vervangt dan Microsofts eigen Bing Maps.

Nokia neemt beeldtechnologie over
Om die lokatiegebaseerde diensten verder te versterken neemt Nokia het uit Zweden afkomstige Scalado over, dat zijn beeldtechnologie al een jaartje of tien aan Nokia levert. De beeldapplicaties van Scalado draaien volgens Nokia al op meer dan een miljard apparaten. Nokia meldt verder dat het zijn Lumia smartphoneserie zwaar zal uitrusten met diverse beeldtechnologieŽn, zoals het onlangs aangekondigde City Lens. De kaarttechnologie wordt verder verkocht aan bedrijven in andere sectoren.

Nokia kijkt naar het afstoten van activiteiten die niet meer tot de kern worden gerekend. Zo gaat Vertu, dat zo'n tien jaar geleden in de markt werd gezet als superdeluxe smartphonemerk, over naar investeringsmaatschappij EQT VI. FinanciŽle details daarover zijn niet bekend gemaakt.