Ruim elf miljoen mensen zien tweede duel Oranje


Oranjes tweede wedstrijd tijdens het EK voetbal heeft woensdagavond in totaal 11,4 miljoen kijkers getrokken op Nederland 1. Het gaat hierbij om Oranjefans die de verrichtingen (of een deel daarvan) van de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk thuis voor de buis f buitenshuis volgden. 10,2 miljoen mensen hebben thuis (inclusief visite) de wedstrijd gevolg.

1,2 miljoen mensen - evenveel als bij Nederland-Denemarken - zagen de wedstrijd elders (horecagelegenheden, op pleinen, op het werk, etc.). Het totaal aantal bereikte voetballiefhebbers bij Nederland-Duitsland is hiermee hoger dan bij de eerste EK-wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Denemarken afgelopen zaterdag. Toen trok het treffen van Oranje in totaal 9,8 miljoen kijkers.


De meest bekeken Oranjewedstrijd tot nu toe is nog altijd Uruguay-Nederland, de halve finale van het WK 2010. Bijna 12,3 miljoen mensen zagen toen iets van deze wedstrijd, thuis f buitenshuis.


Uit een ondervraging in het MAP (Media Appreciatie Panel) blijkt dat 89% van de kijkers de uitslag van de verloren wedstrijd van Oranje een terechte uitslag vond. Maarten Stekelenburg werd door de ondervraagden het vaakst genoemd als beste Nederlandse speler. Nog altijd een derde (33%) heeft geloof in een overwinning op de Portugezen. De cijfers voor buitenshuis kijken zijn afkomstig uit aanvullend onderzoek van Intomart GfK in opdracht van Ster, NPO/KLO en SKO. Het MAP is een onderzoek dat wordt uitgevoerd door Intomart GfK in opdracht van de NPO/KLO. [Radio.NL]