Nokia draait eigen mobiele Linux-OS de nek om

Nokia trekt de stekker uit het eigen op Linux gebaseerde OS met de codenaam Meltemi. Dit besturingssysteem was bedoeld als vervanger voor Nokia's OS S30 en S40 dat op goedkope featurephones draait.

Technologiesite All Things D ontdekte dat Nokia ophoudt met het op Linux-gebaseerde OS Meltemi. Het project bestaat niet meer, maar 'delen ervan kunnen gebruikt worden in andere projecten', schrijft de site.

Meltemi op feature phones
Meltemi was bedoeld als opvolger van Nokia's besturingssysteem S30 en S40. Vorige week introduceerde de fabrikant nieuwe smartphones Asha 305, 306 en 311 die op S40 draaien. De Asha-lijn is bedoeld voor opkomende markten, maar de 311 komt ook in Nederland uit. Nokia blijft s40 dus gebruiken op een groot aantal feature phones.

Deze feature phones doen het vooral goed on de Afrikaanse markt. De toestellen houden met een internetverbinding en java-applicaties het midden tussen het 'domme' mobieltje van weleer en de moderne smartphone. De Nokia 6300 - dat op S40 draait - was vorig jaar de meest gebruikte mobiele telefoon in Afrika.

Het verlaten van Meltemi is de zoveelste stap terug van de fabrikant. Nokia trok zich eerder al terug uit het met Intel gebouwde open source besturingssysteem MeeGo. Samsung nam die plek over en samen ontwikkelt met de chipfabrikant de MeeGo-re´ncarnatie Tizen. Ook dumpte Nokia smartphoneplatform Symbian bij het Amerikaanse Accenture.

Goedkopere Windows Phone
Nokia zet op de high-end markt in op Windows Phone van Microsoft. In de low-end-markt mikt het bedrijf op besturingssystemen S30, S40 en Symbian. Maar het eerste platform is aan het verouderen en Symbian boet wereldwijd flink in aan populariteit.

Nokia probeert het inmiddels ook op de goedkopere markt met Windows Phone aan te boren met de Lumia 610 die tussen de 200 en 250 euro kost. Nokia-Baas Stephen Elop wil nˇg goedkopere telefoons produceren om zo de strijd aan te gaan met het concurrende Android.