Dance Trippin: Keuze tussen beeldkwaliteit en authenticiteit


De beeldkwaliteit van de Nederlandse dancezender Dance Trippin is iets dat onder een groep kijkers stof doet opwaaien. De tv-zender zegt een afweging tussen beeldkwaliteit en de authenticiteit van uitgezonden programma’s te moeten maken.

Eerst wil Tim Metz – managing director van Dance Trippin – een misverstand uit de wereld helpen. Dance Trippin is in Nederland via de satelliet en kabelbedrijf UPC in SD-kwaliteit aanwezig. Eerder berichten in Nederlandse media spreken in sommige gevallen over een HD-kanaal. "Ik wil een misvatting rechtzetten dat het om een HD kanaal zou gaan. Dance Trippin is wel beschikbaar in HD, maar aangezien het om een nieuw kanaal gaat is het logisch dat UPC het eerst in SD wil uitproberen”, aldus Metz.

Muziek belangrijk
Geluidskwaliteit is belangrijk voor een tv-zender als Dance Trippin. Wat betreft de beeldkwaliteit maakt men bewuste keuzes. Tim Metz hierover: "Het is dus ook een bewuste keuze om feesten niet te verstoren om meer authentieke weergave te krijgen. Wij kiezen ervoor om mensen zo natuurlijk mogelijk vast te leggen en het feest niet te verstoren met grote lampen om de beeldkwaliteit van opnamen te verbeteren. We maken opnamen bij slechte lichtomstandigheid en soms ook met lagere sluitersnelheid. Ik denk dat de dat de authenticiteit en de muziek belangrijker zijn bij dit type zender.” Metz voegt er aan toe dat Dance Trippin een content libery met muzieksets van een tijdsperiode van meer dan tien jaar heeft. "Je kunt dan ook een duidelijk verschil in beeldkwaliteit tussen opnamen uit 2001, 2006 of 2012 zien. Dit door onder meer de kwaliteit van de gebruikte camera die nu veel beter is of encoder-techniek. Echter kan het muzikaal gezien nog steeds leuk en interessant zijn om sets uit 2001 of 2006 af en toe uit te zenden, terwijl die beeldtechnisch wel onderdoen voor video's die we dit jaar hebben gefilmd en geproduceerd.” Dance Trippin produceert op dit moment al het content zelf.


Kijker went snel
Tim Metz geeft toe dat de beeldkwaliteit niet hetzelfde is dat de tv-kijker van andere traditionele zenders verwacht: "Dit kan in het begin soms vreemd aan doen, maar daar went men heel snel aan.” De muziekzender zegt voor de doorgifte met diverse aanbieders in overleg te zijn. Dat heeft wel nadelige gevolgen voor de satellietkijker. Dance Trippin gebruikt satellietverspreiding via de Astra3-satelliet op 23,5 graden oost als aanvoersignaal naar Europese tv-aanbieder die de muziekzender betaald doorgeven. Hierdoor gaat Dance Trippin de huidige ongecodeerde satellietverspreiding later dit jaar coderen. "Ongecodeerd via satelliet zal niet lang meer duren, hoogstens nog tot september of oktober, maar kan goed dat we al wat eerder op slot gaan”, aldus Metz.


Geschreven door: Jarco Kriek / Jan Hein Visser