Sterke groei glasvezelaansluitingen


Het aantal woningen waarin een glasvezelaansluiting aanwezig is, blijft stijgen. Daarmee wordt glasvezel in de komende jaren een steeds dominantere speler op de Nederlandse tv-markt.

Onderzoekbureau Telecompaper maakte in een rapport bekend dat het aantal woningen waarin een glasvezelaansluiting aanwezig is in 2016 tot drie miljoen doorstijgt. Aan het einde van 2011 lag in 954.000 woningen een glasvezelaansluiting.

Reggefiber minder dominant
Glasvezelexploitant blijft in de komende jaren marktleider op de glasvezelmarkt, maar de positie van dit bedrijf wordt wel minder dominant. Dit komt omdat er meer spelers op de glasvezelmarkt actief worden. Daarbij is een grote rol voor het Rabobank bouwfonds CIF weggelegd. CIF heeft zich in de afgelopen tijd gemanifesteerd als opkoper van kleinere kabelbedrijven. Daarbij gaat het CIF vooral op de infrastructuur. CIF is op dit moment onder meer eigenaar van kabelbedrijf Caiway, maar heeft dit in de verkoop gezet. Een poging om Caiway aan KPN te verkopen stuitte op grote bezwaren van de OPTA.


Steeds meer actieve aansluitingen
Het aantal actieve glasvezelaansluitingen blijft de komende jaren stijgen. Op dit moment wordt 31 procent actief gebruikt. Dit percentage stijgt in een groeiende glasvezelmarkt in 2016 tot 51 procent door. Dat betekent dat 1,5 miljoen huishoudens in 2016 van glasvezeldiensten gebruik maakt. Hierdoor wordt de concurrentie voor met name kabelbedrijven en CanalDigitaal dat van satelliet gebruik maakt in de komende jaren steeds groter.


Geschreven door: Jarco Kriek