Facebook betaalt 10 miljoen dollar in een zaak rond het schenden van privacy voor reclamedoeleinden. Het geld wordt overgemaakt naar een goed doel.

In een door vijf gebruikers aangespannen rechtszaak tegen Facebook is geschikt voor een bedrag van omgerekend 8 miljoen euro. De aanklacht was schending van de privacy door het ongevraagd gebruiken van 'likes' voor advertenties. De schikking is vorige maand al overeengekomen maar werd dit weekend openbaar gemaakt.
Economische schade

Aanleiding voor de rechtszaak zijn de zogeheten gesponsorde verslagen. Daarin gebruiken bedrijven de 'likes' van Facebook-gebruikers om aan bevriende gebruikers van hen producten of diensten aan te prijzen. Voor deze 'medewerking' aan advertenties wordt vooraf geen toestemming gevraagd.

Volgens de rechter in California druist dit in tegen de in die staat geldende privacywet en heeft het de aanklagers economische schade berokkend, meldt Reuters.

Facebook heeft nog niet gereageerd op de schikkingszaak. Daardoor is ook onduidelijk of door deze zaak het concept van 'gesponsorde verslagen' in zijn geheel gaat verdwijnen. Op dit moment is het niet mogelijk om de weergave van deze verslagen uit te schakelen. Facebook raadt gebruikers die dat wel willen aan om de persoon in kwestie als vriend te verwijderen of de betreffende pagina niet meer leuk te vinden.
Facebook onder vuur

Het sociale netwerk is de afgelopen jaren in meerdere landen bedolven onder privacy-onderzoeken. Onlangs oordeelde een rechtbank in Berlijn dat een andere tool van Facebook, de FriendFinder, niet door de beugel kan. Ook toen draaide het om de informatieplicht van Facebook richting gebruikers, waarvan zonder expliciete toestemming gegevens gebruikt worden.