Na DVB-T2 ook DAB+ in BelgiŽ


Al eerder maakte Norkring BelgiŽ bekend het digitale ethertelevisieplatform van DVB-T naar DVB-T2 op te waarden. Nu is ook bekendgemaakt dat BelgiŽ digitale etherradio in de vorm van DAB+ krijgt.

Norkring is de zenderparkbeheerder voor televisie- en radiodiensten via de ether. Het bedrijf begint in het eerste kwartaal van 2013 in BelgiŽ met de migratie van DVB-T naar DVB-T2. Als eerste gebeurt dit met het commerciŽle zenderpakket dat tv-aanbieder Telenet via de Belgische ether gaat lanceren. Later gaan ook de Vlaamse publieke omroep VRT naar DVB-T2 over. Hierdoor wordt het onder meer mogelijk om HD-kanalen via de ether aan te bieden.

DAB+ maakt intrede in BelgiŽ
Norkring gaat niet alleen digitale ethertelevisie innoveren. Het maakt ook de eerste stappen op het gebied van commerciŽle digitale etherradio. Deze techniek wordt ook wel DAB+ genoemd. Eerder maakten de NOS en KPN al bekend in Nederland zich meer op het gebied van DAB+ te ontplooien. Wanneer in BelgiŽ een commercieel DAB+ netwerk daadwerkelijk actief wordt, heeft Norkring nog niet bekend gemaakt.


Geschreven door: Jarco Kriek