Mozilla adviseert downgrade naar lekke Flash-versie

Gebruikers van Firefox die problemen ondervinden met de vorige week uitgebrachte Flash Player 11.3 krijgen een opmerkelijk advies van Mozilla: downgraden naar een lekke versie.

Mozilla raadt gebruikers een terugstap naar de onveilige vorige versie van Flash aan als ze problemen ondervinden met de recent uitgebrachte Flash Player 11.3 voor Firefox. De softwaremaker heeft verschillende meldingen gekregen van video's die niet werden geladen en adviseert nu een downgrade naar de vorige Flash-plugin. Het geeft hiervoor zelfs rechtstreekse instructies.

Zeven kritieke lekken
Opvallend genoeg is bekend dat deze oude versie zeven kritieke beveiligingslekken bevat waarmee aanvallen via exploits mogelijk zijn. Deze lekken waren reden voor Mozilla om samen te werken met Adobe. Samen ontwikkelden zij een sandbox-systeem voor de Firefox-versie van Flash 11.3 met de kennis die al toegepast werd in bijvoorbeeld Acrobat Reader.

Mozilla-productmanager Justin Scott noemt het advies een tussenoplossing. "Adobe en Mozilla werken nauw samen om een diagnose te stellen en deze zaken aan te pakken. In de tussentijd kunnen gebruikers die problemen ondervinden met het bekijken van video's in Flash Player onze aangeboden workarounds proberen", schrijft hij in een blogpost.

Meerdere oplossingen

uit de workarounds blijkt dat RealPlayer een mogelijke veroorzaker van de laadproblemen is. Mozilla beschrijft een stappenplan om de Browser Record van de RealPlayer-extensie te verwijderen of RealPlayer zelfs in zijn geheel verwijderen. Mocht RealPlayer niet geļnstalleerd zijn of Flash voortdurend crashen, adviseert Firefox een downgrade naar de onveilige Flash 11.2-plugin.