Volgens onderzoekers van Cambridge moet er meer moeite worden gestoken in het opsporen van cybercriminelen. Omdat ze de maatschappij op kosten jagen moeten ze ook zwaarder worden bestraft.

De preventiekosten van een potentiŽle hack zijn groter dan de inkomsten die cybercriminelen ermee binnenhalen. Onderzoekers van verschillende Europese universiteiten brachten in kaart (pdf) wat de samenleving uitgeeft aan misdaad online. Ze schatten dat cybercrime misdadigers enkele tienden van een eurocent per hoofd van de bevolking oplevert. De uitgaven aan preventie, bestrijding en opruiming zijn echter veel groter.
Bestrijdingskosten hoog

Cybercriminelen die gebruik maken van phishing en het aanbieden van nep-antivirussoftware verdienen daar relatief kleine bedragen mee. Traditionele criminaliteit als belastingfraude en oplichting kost de burger tientallen euro's per jaar.

"De meeste oplichters halen tienden van een cent per hoofd van de bevolking binnen", schrijven de onderzoekers. "De kosten om cybercriminaliteit te bestrijden is daar het tienvoudige van. We moeten minder uitgeven aan het voorkomen van cybercrime en meer op het vangen van de cyberboeven", stellen de wetenschappers.
Meer hoepels

Een van de co-auteurs van het onderzoek is Michel van Eeten van de TU in Delft. Hij wijst erop dat het in ons voordeel is om een bepaalde mate van cybercriminaliteit te tolereren omdat dit bedrijven winst oplevert, zelfs met aftrek van de verliezen van fraude.

"Neem bijvoorbeeld internetbankieren. Door meer beveiligingslagen toe te voegen zoals 2-staps verificatie of zelfs 3-factor authorisatie, moeten we als consumenten door meer hoepels springen om elektronisch te betalen", licht Van Eeten toe. "Dat vertraagt de adoptie van nieuwe technologieŽn en dat kost geld. Als maatschappij besparen we miljarden met goedkoop betalingsverkeer."
Fraude relatief gedaald

De hoogleraar vergelijkt de situatie van online bankieren met creditcardverkeer. "Er zit ontzettend veel geld in het gebruiksgemak van creditcards. Hoewel de fraude is gestegen, is de winst die banken maken nog veel harder gestegen."

Hetzelfde ziet Van Eeten gebeuren met online bankieren. "Online fraude is in absolute cijfers gestegen, maar omdat het transactievolume van betalingen zo is toegenomen, is de fraude relatief gezien gedaald."
Opsporen en straffen

De opruimkosten vormen volgens het onderzoek de grootste uitgave aan de gevolgen van cybercrime. De onkosten voor antivirussoftware en het patchen van software bij bedrijven zijn daarnaast een flink onderdeel van het eindbedrag. De indirecte kosten als gevolg van online misdaad zijn daarom hoog.

Volgens de onderzoekers wordt het tijd om zwaarder in te zetten op het opsporen en bestraffen van criminelen op het web. Ter illustratie noemt het rapport de strafmaat voor verschillende vormen van criminaliteit.

Zo kosten berovingen de samenleving meer dan inbraken, dankzij hoge indirecte uitgaven aan gezondheidszorg en verlies van arbeidskracht. "Terwijl straatrovers hogere straffen krijgen dan inbrekers, kunnen cybercriminelen rekenen op een veel lagere straf", stellen de auteurs van het onderzoek.