De 'K Computer' van Fujitsu die in november als eerste supercomputer de 10 petaflops barrière doorbrak is van zijn troon gestoten in de mondiale top 500-lijst. De nieuwe lijstaanvoerder is IBM.

Op de lijst van de 500 meest krachtige computers ter wereld is voor het eerst sinds november 2009 een Amerikaanse supercomputer weer de nummer één. Met zijn 'Sequoia' wist IBM het voor elkaar te krijgen om de beruchte 'K Computer' van het Japanse Fujitsu voorbij te streven. Zoals gebruikelijk draait met 462 supercomputers het leeuwendeel van de lijst op Linux.
Topsnelheid nu 16,32 petaflops

De barrière van 10 petaflops ligt inmiddels alweer ver achter ons. De 'Sequoia', die pas dit jaar volledig in gebruik is gesteld door het National Nuclear Security Administration (NNSA), kan in theorie de duizelingwekkende snelheid van 16,32 petaflops halen. Dat komt neer op 16.32 biljard berekeningen per seconde. Een biljard staat gelijk aan 1000 biljoen, een 1 met 15 nullen erachter.

Met die ongeëvenaarde rekenkracht wordt de supercomputer vooral ingezet bij de simulatie van nucleaire wapens. Maar ook voor andere wetenschappelijke doeleinden zoals astronomie, energie, gen-onderzoek en klimaatverandering is de 'Sequoia' toepasbaar.
Europa hoog op de lijst

De volledige lijst is gisteren uitgebracht in Hamburg op de International Supercomputing Conference (ISC 2012). De meest krachtige supercomputer die op Europese bodem ronkt, staat op nummer vier en is ook al door IBM gebouwd. De SuperMUC staat in het Leibniz Supercomputing Centre nabij München en doet daar onder meer berekeningen met betrekking tot farmacie, biowetenschap en nabootsing van aardbevingen.