Microsoft heeft niet n, maar twee eigen tablets onthuld. De 10,6 inch multitouch-tablets draaien Windows 8; n op ARM-processor en n op Intel-chip. De iPad krijgt van twee kanten concurrentie.
Gallery
Microsoft introduceert eigen tablets (foto's)

Microsoft-ceo Steve Ballmer heeft in Los Angeles (vannacht 0:30 Nederlandse tijd) de eigen tablet van zijn bedrijf gepresenteerd. Net vr afgelopen weekend waren er plots geruchten opgedoken dat de 'grote aankondiging' die Microsoft overhaast had belegd voor maandag over tablets ging. Vervolggeruchten maakten gewag van een geheel eigen tablet van de Windows-maker.
Op twee paarden wedden

Die berichten zijn nu bevestigd n overtroffen. Microsoft komt met twee modellen van zijn eigen tablet: n op energiezuinige ARM-chips met daarop de tabletvariant van Windows 8, en n op standaard pc-chips van Intel met daarop de volledige uitvoering van Windows 8. De tabletvariant, Windows RT geheten, draait geen traditionele pc-programma's.

Microsoft beperkt zich dus niet tot de voor Windows nieuwe categorie van ARM-apparaten, maar gaat de concurrentie met eigen partners ook aan op x86-tabletgebied. De eigen tablets vallen onder het Surface-merk, van Microsofts eigen touch-tafel. De Surface-tablets hebben een 10,6 inch breedbeeldscherm, en de ARM-variant is 9,3 milimeter dik. Precies genoeg voor een usb-poort, meldt techblog AllThingsD. De Intel-variant (die Windows 8 Pro draait) is iets dikker.
USB, toetsenbord-cover

De RT-variant heeft usb 2.0, terwijl de Ivy Bridge-chipset van Intel in de Pro-variant usb 3.0 ondersteunt, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite PCworld.com. De Surface-tablet is voorzien van een eigen 3 milimeter dikke cover, die uitgeklapt te gebruiken is als toetsenbord.

De achterkant van de tablet is voor ongeveer eenderde uitklapbaar zodat het apparaat van zichzelf overeind kan staan. Dit kan alleen in de horizontale stand; de zogeheten landschapsmodus. PCworld.com meldt op basis van een korte hands-on bij de aankondiging dat zowel de uitklapachterkant als de gehele tablet solide aanvoelen, maar niet zwaar. De ARM-variant weegt 0,75 kilo, de Intel-tablet 0,95 kilo.
Voor n na de Kerst

Er zijn nog geen details bekend over de maximale (en gemiddelde) batterijduur en over de verkoopprijs. Microsoft heeft al wel aangekondigd dat de ARM-variant met Windows RT in de herfst uitkomt. Dat is rond dezelfde tijd als de lancering van Windows 8 zelf; vr het lukratieve Kerstseizoen.

De Intel-variant met de volledige uitvoering van Windows 8 komt drie maanden later pas uit. Naar verwachting showt Microsoft deze eigen tablet dan op de Consumer Electronics Show, die begin januari plaatsvindt.