Lancering Nederlandse SES-5 satelliet uitgesteld


De lancering van de SES-5 satelliet is om technische redenen uitgesteld. Dat heeft het Russische ruimtevaartbureau Roscomos bekend gemaakt. De satelliet zou op 19 juni in Rusland gelanceerd worden.

De SES-5 satelliet wordt door sommigen ook wel de Sirius-5 satelliet genoemd omdat de satelliet op 5 graden oost gaat uitzenden. Officieel is deze satellietpositie aan satellietbeheerder Sirius toegekend. Sirius is echter al enige tijd onderdeel van het Luxemburgse satellietbedrijf SES. Op papier is de SES-5 satelliet een Nederlandse satelliet omdat het in opdracht van satellietoperator New Skies Satellites dat statutair in Den Haag gezeteld is door de Amerikaanse satellietbouwer SpaceSystems/Loral is gebouwd.

Nieuwe lanceerdatum niet bekend
Op de lanceerbasis Bajkonoer zijn tijdens de vele technische inspecties voor de lancering problemen met het geleidingssysteem van de Russische Proton stuwraket geconstateerd. Hierdoor heeft de lancering van de SES-5 satelliet een nog onbekende vertraging opgelopen. Er zijn de laatste tijd veel problemen met Proton stuwraketten. Vorig jaar augustus ging na een mislukte lancering de Russische Express-AM4 satelliet verloren.


SES-5 heeft 60 transponders aan boord
De SES-5 satelliet moet na de lancering dienst 15 jaar lang dienst gaan doen op de Astra4-satellietpositie op 5 graden oost. Het heeft in totaal 60 transponders aan boord, 24 C-frequentieband- en 36 Ku-frequentieband transponders. De satelliet bestrijkt met de aanwezige uitzendbeams grote delen van West-Europa waarbij de focus op de Scandinavische langen ligt en Afrika.


Geschreven door: Jarco Kriek