Windows Phone 8 komt in herfstMicrosoft heeft woensdagavond tijdens de Windows Phone Summit enkele functionaliteiten van de nieuwe Windows Phone gepresenteerd.

Het besturingssysteem van de Windows Phone 8 heeft dezelfde kern als Windows 8. Daardoor is het voor ontwikkelaars redelijk eenvoudig om een app te maken die zowel op Windows 8 als op de Windows Phone kan draaien. Die apps kunnen ook nog eens groter zijn qua bestandsomvang, wat vooral meer mogelijkheden biedt voor grafische games. Mogelijk zorgt het toegenomen ontwikkelgemak dat het aantal apps voor Windows Phone toeneemt. Op dit moment loopt het platform van Microsoft op dit gebied nog ver achter bij Andoid en iOS.

Waar Windows Phone 7 een single core processor heeft, ondersteunt Windows Phone 8 dual core-chips en later ook quad core-chips. Ook HD-weergave behoort straks tot de mogelijkheden.

Nokia Maps

Door de samenwerking van Microsoft en Nokia, zal de nieuwe Windows Phone uitgerust worden met Nokia Maps. Voorheen gebruikte Microsoft het eigen Bing Maps. Nokia Maps gaat naast kaarten ook navigatiemogelijkheden aanbieden.

Windows probeert met de Windos Phone 8, de recentelijk gepresenteerde tablets en met het besturingssysteem Windows 8 een groter marktaandeel te krijgen. Vooral op de smartphone- en tabletmarkt blijft Microsoft ver achter de concurrentie.