Samsung zegt dat niet Ice Cream Sandwich op de Galaxy SII de batterijen leegslurpt, maar een router van D-Link. Dat zou verklaren dat gebruikers nog steeds klagen bij de Consumentenbond.

De Consumentenbond meldde gisteren dat Nederlandse gebruikers van de Galaxy SII en de Galaxy Note nog steeds klagen over het snel leegraken van de batterij van de apparaten en in mindere mate ook te maken hebben met wat problemen in het gebruik.

Al eerder kwamen bij de Consumentenbond honderden klachten binnen over de paradepaardjes van Samsung, maar die problemen zouden moeten zijn opgelost met een vorige maand uitgebrachte nieuwe versie van Googles besturingssysteem Android 4, Ice Cream Sandwich. De eerdere uitrol van Ice Cream Sandwich werd door Samsung teruggetrokken.
Samsung legt schuld bij D-Link

Maar ook na die "verbeterde versie" van het nieuwste Android bleven de klachten binnenstromen bij de Consumentenbond, dat aankondigde een gesprek te willen met Samsung. Dat gesprek staat eerdaags op de agenda, meldt een woordvoerder van het pr-bureau van het bedrijf. Dat benaderde Webwereld vandaag met de mededeling dat de klachten niet worden veroorzaakt door de producten van Samsung, maar door die van D-Link. Het zou dan gaan om de router DIR-655 Xtreme N Gigabit router.

Volgens Samsung zou de router niet frequent genoeg het WiFi-signaal uitzenden waardoor de telefoons steeds contact proberen te maken om de verbinding te verifiŽren. Daardoor komt de smartphone niet in standby-modus en raakt de batterij sneller leeg, is het standpunt van de leverancier. Niettemin wil Samsung wel met de Consumentenbond om de tafel, laat het bedrijf weten.
Consumentenbond weerlegt

De Consumentenbond laat weten dat de zaak genuanceerder ligt. "Wij hebben hier een proef gedaan met een Samsungtoestel en een router, en toen bleek de batterij wel heel erg snel leeg te lopen", zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. "Dat was inderdaad die router van D-Link. Dat hebben we gemeld bij Samsung. Maar we hebben geen tests gedaan met andere toestellen of andere routers, dus of het nu specifiek aan die router ligt kunnen we niet zeggen."

Verder vindt de Consumentenbond dat het nog steeds aan Samsung is om de zaak op te lossen. "Feit blijft dat de klagende gebruikers geen problemen kenden voordat de update naar Ice Cream Sandwich door Samsung beschikbaar werd gesteld", zegt Van der Staak. "Na de update kwamen de problemen. Dus al zouden er specifieke problemen zijn met een router, is dat ook pas na de update van Samsung naar Android 4. Dus de vraag blijft: wat denkt Samsung hieraan te gaan doen?"

Update 15.31: D-Link komt met een eerste officiŽle reactie waarin het zich verbaast over de aantijging van Samsung. "Van de DIR-655 van D-Link zijn over de hele wereld ongeveer een miljoen exemplaren verkocht en we hebben deze klacht nog nooit eerder gehoord", schrijft het bedrijf in een reactie via email. "Al onze routers zijn wifi gecertificeerd en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen."