Caiway wordt dienstaanbieder via glasvezel


Dienstaanbieder Caiway gaat haar horizon verbreden. Het gaat binnenkort ook via open-glasvezelnetwerken tv-, radio-, internet- en telefoniediensten aanbieden.

Onder meer op glasvezelnetwerken van Reggefiber wordt Caiway als dienstenaanbieder actief. Randolf Nijsse van het Rabobouwfonds CIF maakte dit om de conferentie Breedband 2012 van Telecompaper bekend. Nadat mededingingsautoriteit NMa onlangs teveel bezwaren bij een overname van Caiway door KPN zag, lijkt CIF als meerderheidsaandeelhouder Caiway verder uit te willen bouwen. Bestaande diensten bij Caiway worden nog dit jaar verbeterd.

Caiway ook bij concurrent Reggefiber
Caiway komt binnenkort ook op de glasvezelnetwerken van Reggefiber beschikbaar. Dat is opvalland omdat Reggefiber bij de exploitatie van glasvezelnetwerken een directe concurrent van CIF is. CIF wil zijn vooral bezighouden met het aanleggen van de glasvezelinfrastructuur waarop aanbieders diensten kunnen aanbieden. Dat was ook de reden waarom CIF dienstverlener Caiway in de etalage zette en aan uiteindelijk een KPN wilde verkopen.


Onduidelijkheid over aanbod
Het blijft echter de vraag of Caiway bij het aanbieden van diensten via glasvezelnetwerken van derden daadwerkelijk eigen aanvoer gaat gebruiken. De aanvoer van eigen IPTV-streams naar in Nederland actieve glasvezelnetwerken was de reden waarom Caiway tot nu toe afzag van het aanbieden van diensten via glasvezelnetwerken van derden. De kans is dan ook aanwezig dat Glashart Media net als serviceproviders als Lijbrandt en XMS tv-, radio- en internetdiensten bij Glashart Media, KPN en Reggefiber gaat afnemen.


Geschreven door: Jarco Kriek