Grafeen verkort oplaadtijd batterij tot 10 minuten

Wetenschappers hebben een batterij voor mobiele telefoon of laptop ontwikkeld die in tien minuten wordt opgeladen. Ze combineerden daarvoor traditionele materialen in de batterij met grafeen.

De onderzoekers hebben de prestaties van lithium-ion batterijen drastisch verbeterd, waarvoor ze deze week een award kregen. De wetenschappers brachten kleine delen grafeen, ultra dunne laagjes koolstof atomen, als geleidingslaag op de batterij aan.

Hiermee zorgen ze ervoor dat de levensduur van batterijen aanzienlijk verlengd wordt. Maar nog belangrijker is dat de batterij van bijvoorbeeld een mobiele telefoon in minder dan tien minuten opgeladen is. Dit is ook een uitkomst voor batterijen van laptops en zelfs elektrische auto's. Het is nog niet duidelijk wanneer batterijen met deze technologie op de markt zullen verschijnen.

Drie keer beter
De onderzoekers van Het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) die technologie ontwikkelden, hebben een manier gevonden waardoor zelf-organiserende mengsels van grafeen en titaandioxide samengevoegd kunnen worden. Titaandioxide is een goedkoper alternatief voor de materialen die nu in batterijen of accu's zitten. Wanneer hier grafeen aan wordt toegevoegd, wordt de geleiding verbeterd.

Volgens metingen is de nieuwe combinatie drie keer sneller dan de nu gebruikte materialen. De analyses van het materiaal zijn uitgevoerd door wetenschappers van het Ministerie van Energie (EMSL) gevestigd aan het PNNL.

Grafeen
Fabrikanten zoeken al jaren naar een goedkopere en vooral snellere oplossing voor batterijen van laptops. In theorie kan het opladen zelfs in een paar seconden.

Voor het gebruik van grafeen zijn al meerdere andere toepassingen gevonden. Een modulator van grafeen heeft bijvoorbeeld de maximale doorvoersnelheid van glasvezelkabels vertienvoudigd. Daarnaast zijn er snelle microscopische computers ontwikkeld door de inzet van nanobuizen met grafeen.