De Mexicaanse telco America Movil blijkt al 21 procent van de aandelen in KPN in handen te hebben, dicht bij zijn doel van 28 procent. KPN doet prompt zijn Belgische dochter BASE in de verkoop.

De verklaring van America Movil dat het nu 20,9 procent van de aandelen heeft, kwam vlak nadat KPN nog een oproep deed aan de aandeelhouders geen aandelen te verkopen aan het bedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim. Tegelijkertijd maakte KPN bekend zijn Belgische deelneming BASE te verkopen. Dat moet volgende maand zijn beslag krijgen. Naar verluidt moet BASE 1,8 miljard euro opbrengen.

De verkoop van de Duitse dochter E-Plus gaat voorlopig niet door, zo maakte KPN eerder al bekend. Telefonica zou zijn dochter O2 Germany willen laten fuseren met E-Plus, maar kreeg de financiering niet rond, althans niet tegen de juiste voorwaarden.
Verzet KPN lijkt nutteloos

Het verzet van KPN, dat met de verkoop van zijn buitenlandse dochters geld wilde vrijmaken voor zijn aandeelhouders om die binnenboord te houden, lijkt vooralsnog weinig zin te hebben. Ondanks het volgens KPN te lage bod van 8 euro per aandeel, zijn veel aandeelhouders erop ingegaan.

America Movil heeft de aandelen zowel via normale handel via de beurs als buiten de beurshandel verkregen. De onderneming is volgens de Nederlandse wet verplicht het verkregen aandelenpakket openbaar te maken als dat respectievelijk 10, 15 en 20 procent overstijgt. Dat is telkens gebeurd en dus heeft het bedrijf ook nu netjes een verklaring uitgebracht.

Volgens analist Nico van Geest van Keijser Capital, die door persbureau AFP is aangehaald, is het vertrouwen van de belegger in KPN verdwenen. Voor KPN is het spel nu uit. "Dit is het. Ze hebben verloren."
Totale chaos

"Het is een totale chaos", constateert Will Draper, een andere analist, tegenover Bloomberg. "Wat er nu gaat gebeuren is dat het aandeel van KPN klappen krijgt, en dat maakt het bod van 8 euro [van America Movil] nog aantrekkelijker [voor aandeelhouders]."