Door een storing was Twitter gisteravond aan het haperen. Volgens hackersgroep UgNazi was dit het gevolg van een DDoS-aanval dat het collectief uitvoerde. Twitter houdt het op een bug.

De storing trof Twitter gisteren om 18.00 uur Nederlandse tijd. Iets meer dan een uur later meldde de microblogdienst dat het probleem was verholpen, maar gebruikers bleven problemen melden. In de loop van de avond was de storing verdwenen.
UgNazi DDoS't

Ondertussen eiste hackercollectief UgNazi de verantwoordelijkheid voor de Twitter-uitval op. De groep, bekend van de inbraak bij Cloudflarebaas Matthew Prince, is het niet eens met Twitter's steun voor de omstreden CISPA-wet. De wet die cybercrime moet aanpakken is volgens tegenstanders gevaarlijk omdat hij onduidelijk is en daardoor de NSA te veel macht geeft.

Aan de Amerikaanse nieuwszender CBS liet UgNazi weten een DDoS te hebben uitgevoerd die Twitter lamlegde. Het hackerscollectief liet ook trots weten al een tijdje in de gaten te worden gehouden door de FBI en dat ze hun echte identiteiten onthullen op de eigen website. "We zijn niet bang voor de wet", aldus een woordvoerster van UgNazi.
'Stom toeval'

Twitter doet de vermeende DDoS-anval op zijn blog af als onzin. "De storing was niet het gevolg van een hack, of ons nieuwe kantoor, of iets dat te maken had met Euro 2012, of door geanimeerde GIF-avatars", aldus een ontwikkelaar van het sociale netwerk. Een bug die doorrolde in andere onderdelen van het systeem was volgens de woordvoerder van het sociale platform de daadwerkelijke oorzaak.

Een beveiligingsexpert vertelt persbureau Reuters dat er waarschijnlijk wel een DDoS-aanval heeft plaatsgevonden, maar dat dit niet de reden is voor de storing. "Het is stom toeval. De backend van Twitter heeft issues en dat heeft weinig te maken met deze kleinschalige aanval."
Storingscontrolesite ook down

De storing had ook nog een opmerkelijk domino-effect. De site "Down for everyone or just me?" kreeg zoveel toeloop dat die zelf op zwart ging (zie screenshot). De hoster trok de stekker er tijdelijk uit.