Nederland heeft er weer een nieuwe tv-zender bij. Djazz is tijdens de Jazzdag van Buma Cultuur officieel van start gegaan. Jazzmusicus en producer Cees Schrama gaf het officiële startschot van de tv-zender. Djazz is inmiddels te zien bij glasvezeldistributeur Glashart Media en CAI Harderwijk. Met kabelaars Ziggo en UPC worden gesprekken gevoerd.

Djazz richt zich op jazz in de breedste definitie van het genre. De zender wordt eerst in Nederland uitgerold, komend najaar volgen meerdere landen in en buiten Europa.


Djazz zal per land een eigen versie kennen, met ondertitels en website in de landstaal en een programmering met veel nationale content.


Nederlandse zender is eerste ter wereld
Djazz is de eerste 24-uurs tv-zender ter wereld die zich volledig richt op jazz en jazzgerelateerde muziek. Wereldwijd bestaan honderden jazzradiostations en websites maar tot nu toe was er niet één 24-uurs jazz tv-zender.


Breed aanbod aan jazzstijlen
De horizontale programmering van Djazz omvat alle jazzgenres, zoals ‘next generation’ met artiesten als Jamiroquai en Jamie Cullum, ‘swing’ met Benny Goodman en Duke Ellington, ‘legendarisch’ met Ella Fitzgerald en Miles Davis, ‘wereldmuziek’ van tango tot reggae en alle jazzgerelateerde stijlen zoals soul, gospel, funk en vanzelfsprekend blues.


De uitzendingen omvatten een mix van grote jazzfestivals, de meest exclusieve clubopnamen, studio jams en de mooiste documentaires over de jazzwereld en artiesten. Djazz wordt ook wereldwijd actief gesteund door een groeiend legioen aan beroemde jazzartiesten, onder wie Michel Legrand, Al Jarreau, George Duke, Incognito en Randy Crawford.


Djazz
Djazz is onderdeel van de Brava Group, die eerder verantwoordelijk was voor de klassieke muziekzenders BravaHDTV, BravaNL en Brava3D. Djazz is een HD zender inclusief 'vintage' content (upgraded naar HD standard) en wordt gedistribueerd via kabel, satelliet en IPTV. Het geluid is in Dolby Digital.


Djazz.tv is een initiatief van Robert Rutten (Chief operating officer) en Rob Overman (Chief creative officer) in een viermanschap met Jur Bron (Chairman of the board) en de internationale media- en entertainmentonderneming Strengholt BV. De uitzendingen van Djazz worden verzorgd vanuit het playcentre van het bedrijf Basmedia in Steenwijk, dat tevens de Brava-zenders en enkele tientallen andere binnen- en buitenlandse zenders distribueert. [Radio.NL]