KPN steeds meer in Mexicaanse handen


De poging van KPN om het Mexicaanse bedrijf América Móvil buiten de deur te houden lijkt op een grote mislukking uit te lopen. KPN is op dit moment voor meer dan twintig procent in Mexicaanse handen.

América Móvil overweegt zelfs het bod van 8 euro per aandeel KPN in te trekken. Dit bedrag had eigenaar Carlos Slim aandeelhouders in het vooruitzicht gesteld om maximaal 27,7 procent van de aandelen KPN in bezit te krijgen. Op de beurs kan Carlos Slim namelijk deze aandelen door een dalende koers – deze week vijf procent verlies – goedkoper in bezit krijgen.

Niet meer dan 30 procent aandelen KPN
Toch denkt KPN dat de overnamekoers van 8 euro per aandeel het bedrijf significant onderwaardeert en geen passende premie geeft op alle uitstaande gewone aandelen voor het verkrijgen van een significante invloed. Analisten verwachten dat América Móvil niet meer dan 27,7 procent van de aandelen in bezit willen krijgen. Heeft een aandeelhouder dertig procent van de aandelen van het bedrijf in handen dient men volgens de geldende beursregels een bod op het hele bedrijf te doen. Analisten denken dat Carlos Slim eerst enige tijd de kat uit de boom willen kijken voordat hij deze stap zet.


Positie Eelco Blok onder druk
Ondanks het advies van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van KPN heeft América Móvil op dit moment 21 procent aandelen KPN in bezit. Op de laatste beursdag van de week kocht het Mexicaanse bedrijf 12 procent van het totale aantal aandelen van KPN. Hieruit blijkt dat aandeelhouders de strategie van topman Eelco Blok niet zien zitten. Om financiële lucht de krijgen overweegt KPN het Belgische dochterbedrijf Base te verkopen. Onder meer kabelbedrijf Telenet lijkt in Base interesse te hebben.
Geschreven door: Jarco Kriek