Latency nekt digitale boogschietwedstrijd ICANN

De digitale boogschietwedstrijd voor de toekenning van nieuwe generieke topleveldomeinen staat in de ijskast. Organisator en internetbeheerder ICANN erkent fouten in het systeem voor tijdsbepaling.

De wedstrijd voor de bepaling welke aanvragen wanneer in behandeling worden genomen, is dit weekend plots stopgezet. De ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) heeft vandaag in een persconferentie laten weten dat dit aanvraagproces nu onzeker is. De toekomst van de digitale boogschietwedstrijd moet nog worden bepaald, meldt de News Service van Webwereld-uitgever IDG.

.sex, .pizza, .kpn en .overheidnl
Internetbeheerder ICANN heeft ruim 1900 aanvragen binnengekregen voor nieuwe algemene topleveldomeinen (gTLD's). Dit zijn internationaal gerichte alternatieven voor het bekende .com, zoals .news, .sex en .pizza en daarbij ook Nederlandse aanvragen zoals .kpn, .amsterdam, .politie en .overheidnl. De ICANN kan zo'n 500 gTLD-aanvragen per keer in behandeling nemen, waarbij het dan zo'n 5 maanden doet over één zo'n lichting.

De initiatiefnemer van deze vrij aanvraagbare, geheel nieuwe gTLD's heeft voor de verwerking van deze toestroom een digitale boogschietwedstrijd opgezet. De uitkomsten daarvan bepalen welke aanvragen in welke lichting worden behandeld. Hierbij moet er ook verdeling worden gemaakt voor dubbele aanvragen, van verschillende partijen voor dezelfde gTLD.

Mis schieten
Aanvragers van nieuwe, eigen topleveldomeinen moeten bij deze wedstrijd op een speciale website een pijl afschieten voor hun aanvraag. Zij moeten die digitale pijl dan laten inslaan zo dicht mogelijk bij een datum en tijdstip die ze vooraf zelf hebben gekozen en opgegeven. De eerste 'boogschieters' hebben echter gelijk klachten ingediend over de werking van het tijdsbepalingssysteem.

De accuraatheid van het digitale boogschieten blijkt niet in orde. De ICANN heeft dit onafhankelijk onderzocht en bevestigt de fouten. De voornaamste reden voor het stopzetten van de boogschietwedstrijd is dat het timestamp-systeem onverwachte resultaten genereerde, meldt de internetbeheerder in een blogpost. Het stelt dat het opschorten nu "de tijd geeft om technische zorgen te onderzoeken".

Zoveelste fout
De organisatie is al meerdere keren eerder onderuit gegaan in het langlopende proces rond de omstreden, veel geld kostende nieuwe gTLD's. De onterecht wisselende uitkomsten van de tijdsbepaling zijn soms veroorzaakt door de vertraging (latency) van netwerkverkeer en soms door de reactiesnelheid van het timestamp-systeem. Dat laatste doet een overbelasting vermoeden van de registratiesoftware voor het digitale boogschieten.