3 grote onthullingen van Google I/O

Zoekgigant Google start morgen met Google I/O, het jaarlijkse ontwikkelaarscongres. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar nieuws over Google's cloudambities, nieuwe Android-ontwikkelingen en meer.

De keynotes van diverse sprekers worden live gestreamd via de ontwikkelaarsportal van Google en ook via YouTube. Ceo Larry Page zit daar overigens niet bij. Hij is zijn stem kwijt en zit ziek thuis. Ontwikkelaars krijgen van alles te horen over softwareontwikkelingen, maar het grote nieuws zit hem in publieke geheimen als Google's clouddienst, de nieuwe Android-versie en de langverwachte Nexus-tablet.

Nexus-tablet
Al maanden duiken berichten op over Google's eigen tablet dat op Google I/O onthuld moet worden. Het zou gaan om een 7-inch tablet met de naam Nexus, net als de smartphones die als referentiemodel dienen voor Android. Asus heeft al eerder aangekondigd dat de fabrikant een tablet ontwikkelt dat als eerste de nieuwe versie Jelly Bean draait.

De Wall Street Journal kwam eerder dit jaar met het nieuws dat het niet bij één model blijft, maar dat de zoekgigant meerdere producenten heeft benaderd om een Android referentiemodel te bouwen. In totaal zouden er daarom vijf tablets geïntroduceerd worden. Sindsdien is er af en toe een tablet van Asus opgedoken, maar van de andere vier is nooit iets vernomen.

Clouddienst
Google gaat waarschijnlijk met een IaaS-optie komen waar klanten virtuele serverruimte kunnen huren. De stap is logisch, omdat het zoekbedrijf al een stevige cloudinfrastructuur gebruikt. Amazon is de grote speler op dit gebied met de Amazon Cloud Service. De virtual server infratructure zou nog voor het jaar om is uitgerold moeten worden.

Volgens de website GigaOM zijn de plannen inmiddels concreet en zullen ze op Google I/O gepresenteerd worden. Google zou zich dan niet op de consumentenmarkt richten zoals Amazon grotendeels doet, maar op het bedrijfsleven. Microsoft werkt aan een zakelijk cloudplatform en is daarmee de directe concurrent van deze dienst.

Jelly Bean
Ontwikkelaars en fandroids kijken uit naar het verschijnen van de nieuwste Android-versie. Nummer 4.1 heet Jelly Bean, hoewel Google het nog officieel bekend moet maken. Vorige week dook echter al een verwijzing op naar het nieuwe OS in de internetkassa van Google Play. Zoals inmiddels gebruikelijk, was de naam al een tijdje bekend. Op het Mobile World Congress in Barcelona had de zoekfabrikant opvallend schalen met de snoepjes neergelegd.

Wat het nieuwe besturingssysteem gaat brengen, blijft een verrassing. Mogelijk presenteert de zoekreus zijn Siri-alternatief die Google Assistant zou gaan heten. Chrome zou verder de nieuwe standaardbrowser van Android kunnen worden en er gaan geruchten over een dualbootfunctie.

Google hoopt nieuwe versies in de nabije toekomst sneller uit te kunnen rollen. Veel fabrikanten hebben pas een half jaar na het verschijnen van de broncode een update klaarstaan. Momenteel hebben de meeste Android-gebruikers nog steeds versie 2.3, op hun toestel staan. Slechts 7,1 procent gebruikt Android 4.0.