Oplage kranten daalt met vier procentDe betaalde papieren oplage van de landelijke dagbladen is in het eerste kwartaal met vier procent gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vooral het Nederlands Dagblad, het Financieele Dagblad en De Telegraaf leverden in. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van Het Oplage Instituut (HOI).

Het ND leverde elf procent aan betaalde oplage in, het FD tien procent. De Telegraaf zag het aantal betalende abonnees met zes procent afnemen, maar blijft wel de grootste krant met net meer dan een half miljoen abonnees. Enige krant met een plus was NRC Handelsblad, dat het kwartaal met een procent groei afsloot.


Het FD heeft het verlies aan abonnees van de papieren editie wel weten te compenseren door meer digitale abonnees binnen te halen. Ten opzichte van een jaar eerder steeg het aantal digitale abonnementen van 4700 naar ruim tienduizend, een stijging van 116 procent.


Het eerste kwartaal van dit jaar was de laatste voor Dagblad de Pers. Die hield er eind maart mee op. De oplage was toen bijna 280 duizend, drie procent minder dan een jaar eerder. De twee overgebleven gratis kranten, Metro en Spits, lieten de verspreide oplage ook dalen. Van Metro lagen er vier procent minder kranten in onder meer de bakken op het station, van Spits werden maar liefst zeventien procent minder uitgedeeld. [Novum/Radio.NL]