De abonnees van UPC in onder meer Eindhoven, Arnhem en Nijmegen hebben er een nieuwe cultuurzender bij. Sinds deze week maakt de klassieke muziekzender BravaNL deel uit van het analoge basispakket in de regio’s Zuidoost-Brabant, Gelderland Zuid en Gelre West. Tevens is de zender opgenomen in het digitale basispakket van CAI Harderwijk.

De komst van BravaNL volgt op een positief advies van de programmaraden in deze regio’s. De cultuurzender, die inmiddels nagenoeg landelijke dekking geniet, ziet haar bereik hiermee groeien tot ruim 3 miljoen abonnees.


Volgens Jur Bron, CEO van BravaNL, was de groei van het bereik van BravaNL de afgelopen jaren ‘stormachtig en ongeëvenaard’. Dat wordt onderstreept door de cijfers. Bij de start in 2009 was BravaNL slechts te ontvangen door circa 45.000 kabelabonnees in Haarlem en omgeving. In 2010 was dit aantal toegenomen tot circa 1,5 miljoen abonnees in heel Nederland en in 2011 groeide het bereik verder door naar 2,5 miljoen. Ook nieuwe aanbieders van TV-diensten zoals KPN, Vodafone, XS4ALL en Tele2 hebben BravaNL inmiddels toegevoegd aan hun programmapakketten. Mede dankzij de jongste uitbreiding bij UPC kan BravaNL nu worden ontvangen door ruim 3 miljoen huishoudens in Nederland.


BravaNL analoog in vrijwel alle UPC-regio’s
BravaNL maakt sinds juli 2010 deel uit van het analoge basispakket in de UPC regio’s Alkmaar, Amsterdam, Gelderland Noord, Haarlem, Hilversum, Rijnmond, Rotterdam, Zuidoost Flevoland en Zuid-Holland Zuid, na positieve adviezen van de betreffende programmaraden. Zuidoost-Brabant, Gelderland Zuid en Gelre West sluiten zich hier nu bij aan.


Alleen de Programmaraad Oost Gelderland heeft tot dusver nog geen positief advies uitgebracht voor BravaNL, de nieuwe Nederlandse cultuurzender voor opera, ballet en klassieke muziek. Het streven is om in 2012 100% landelijke dekking te bereiken.


Vier televisiezenders
BravaNL is onderdeel van de Brava Group die uit vier televisiezenders bestaat. BravaNL richt zich geheel op Nederland en het Nederlandse muziekleven. BravaHDTV is de eerste en enige Pan-Europese HD cultuurzender. BravaHDTV zendt sinds 2007 in high definition uit en kan worden ontvangen door ruim 25 miljoen huishoudens in tien Europese landen en delen van Afrika. Brava3D is de eerste tv-zender op het Europese vasteland die 24 uur per dag in 3D uitzendt. DJAZZ.tv is de nieuwste uitbreiding van de Brava Group. Deze zender wordt momenteel in Nederland uitgerold, in het najaar van 2012 volgen meerdere landen in en buiten Europa. [Radio.NL]