Paradiso Berlijn wint nieuwe strijd om frequentie


De christelijk georiënteerde softpopzender Radio Paradiso heeft wederom een belangrijke rechtszaak om de etherfrequentie 98.2 FM gewonnen. De Hogere Administratieve Rechtbank van Berlijn oordeelde opnieuw in de zaak die sinds 2010 loopt, dat de mediaraad MABB de verdeelprocedure voor de 98.2 FM in Berlijn opnieuw moet doen. Daarnaast kan de MABB niet meer in beroep gaan tegen dit besluit.

In juni 2010 werd bekend dat Radio Paradiso zijn etherfrequenties in Berlijn en Brandenburg kwijt raakt. Volgens de MABB schiet het programma-aanbod van de christelijke softpopzender tekort.


Met name het drastisch terugdringen van het aandeel aan 'gesproken woord' in de programma’s is de MABB een doorn in het oog. Van waarschuwingen zou Paradiso zich niets hebben aangetrokken.


De MABB besloot hierop de licentie voor het gebruik van de frequentie 98.2 FM toe te wijzen aan Radio B2 (voorheen Oldiestar). Maar nog altijd kan B2 geen gebruik maken van deze sterke frequentie in de Duitse hoofdstad. Paradiso besloot namelijk tegen het besluit van de mediaraad in beroep te gaan. En met succes, want de rechter oordeelde dat de verdeelprocedure overnieuw moet.


In februari 2012 besloot de MABB alsnog een FM-frequentie te gunnen aan Paradiso. Het betreft hier de frequentie 106.0 FM. Momenteel wordt deze frequentie nog gebruikt door Radio France Internationale (RFI), maar de Franse Wereldomroep wil verhuizen naar de zwakkere 96.7 FM. Radio B2, dat nu tijdelijk uitzendt op 96.7 FM, zou dan eindelijk kunnen verhuizen naar 98.2 FM.


Er kwam echter opnieuw protest. De schlagerzender Radio Paloma, die ook in de race was voor de frequentie, is van mening dat de mediaraad probeerde een ‘eerder gemaakte fout te herstellen’. Volgens de MABB kwam Paradiso met een verbeterd voorstel, waardoor het weer recht heeft op een frequentie. Daarnaast hoopte de mediaraad hiermee een einde aan de frequentiesoap te maken.


De MABB besloot hierop bij de Hogere Administratieve Rechtbank van Berlijn een voorziening aan te vragen om de licenties alsnog aan Paradiso en B2 te kunnen verlenen, waardoor de grote frequentietombola alsnog op 1 juli plaats kan vinden. Hiermee ging Paradiso echter niet akkoord. Het station weigert te verhuizen zolang er geen zekerheid over de toekomst van een etherfrequentie.


Opnieuw heeft de Hogere Administratieve Rechtbank van Berlijn de christelijke softpopzender in het gelijk gesteld. De MABB moet de verdeelprocedure voor de 98.2 FM opnieuw doen. Zolang deze procedure nog niet afgerond is, mag Paradiso gebruik blijven maken van de 98.2 FM.


Ondanks de tegenslag voor de MABB gaat er op 1 juli toch een verhuizing plaatsvinden. Radio B2 neemt dan de sterke frequentie 106.0 FM van Radio France Internationale (RFI) over, terwijl laatstgenoemde verhuist naar de zwakkere 96.7 FM. Het gaat hier om een tussenoplossing voor een periode van een jaar. [RS/Radio.NL]