'Apple is ontevreden over iTunes'

Apple kan met de huidige mogelijkheden van iTunes in de toekomst niet goed concurreren met andere muziekdiensten. Het bedrijf wil iTunes daarom flink op de schop gooien.

Apple komt met aanzienlijke veranderingen in zijn nieuwe versie van iTunes, die nog dit jaar moet uitkomen. Het aankomende iTunes 11 is gericht op meer integratie met iCloud, meer streaming en vooral het gemakkelijker delen van muziek tussen gebruikers. Deze veranderingen zouden de grootste zijn sinds de start van Apple's eigen muziekwinkel in 2003, melden anonieme bronnen aan persbureau Bloomberg.

Grotere rol voor iCloud
Integratie van iCloud lijkt het grootste speerpunt van iTunes 11 te worden. Het synchroniseren van bestanden tussen verschillende Apple-apparaten moet ervoor zorgen dat de mediabibliotheken van gebruikers straks gemakkelijker zijn te beheren. Gebruikers zouden op dit moment moeite hebben om hun gekochte content te openen en af te spelen op verschillende Apple-apparaten.

Apple's eigen sociale netwerk Ping dat in 2010 door Steve Jobs is gelanceerd, gaat vermoedelijk alweer verdwijnen. De dienst waarmee gebruikers elkaars muziekaankopen kunnen zien en onderling berichten kunnen sturen over muziek, wordt maar weinig gebruikt. Het zou eruit gaan in het toekomstige iTunes 11. In de aankomende versie 6 van Apple's mobiele besturingssysteem iOS is het sociale netwerk Facebook vergaand geļntegreerd.

Spotify achterna
Om de gewenste cloudintegratie mogelijk te maken zou Apple al in onderhandeling zijn met meerdere grote platenlabels. Inzet is een soepeler beleid voor het delen van aangekochte bestanden tussen gebruikers onderling. iTunes is op dit moment nog strikt persoonlijk, terwijl concurrenten als het Zweedse Spotify, dat in mei 2010 op de Nederlandse markt verscheen, erop zijn ingericht muziek gemakkelijk te delen.

Ondanks de sociale 'handicap' is Apple's aanpak een succesvolle. Sinds de introductie van iTunes in 2003 heeft het bedrijf een enorme winst met zijn eigen muziekwinkel. iTunes heeft Apple alleen het afgelopen kwartaal al zo'n 1,9 miljard dollar opgeleverd.