OPTA gaat in januari verder kijken of de kabelmarkt open moet worden gesteld of dicht zal blijven. Dat laat de woordvoerder van toezichthouder OPTA via de website NU.nl weten. Dan gaat de nieuwe Telecomwet in waarin een amendement is opgenomen over het openstellen van de analoge kabelmarkt. Op dit moment hebben Ziggo en UPC nog een monopolie op de kabel.

De markt is nog steeds gesloten. Ziggo en UPC hebben alle regio's in Nederland verdeeld. Aanbieders als Tele2 en KPN willen ook het analoge signaal aan klanten kunnen doorgeven, maar mogen nu alleen digitale tv aanbieden.


Vorig jaar besloot de OPTA nog om de markt niet open te breken vanwege de opkomst van digitale tv waar wel een open markt voor bestaat. Tele2, YouCa en KPN gingen toen in beroep.


Woensdag besloot het College al in een eerste uitspraak dat de partijen juridisch gezien geen bezwaar kunnen aantekenen tegen het besluit van OPTA. De inhoudelijk zaak volgt later nog, zo meldt nu.nl. Toch was er onduidelijkheid over de toekomst. Het is nog niet helemaal zeker of de toekomstige uitspraak van het College zal gelden of dat de Telecomwet vanaf januari 2013 voorgaat. [Radio.NL/NU.nl]