Microsoft heeft ontkend dat het in navolging van eigen tablets ook eigen smartphones gaat maken. Daarover werd de laatste dagen flink gespeculeerd.

Voor Windows Phone 8 heeft het softwarebedrijf voldoende afnemers: naast Nokia komen ook HTC, Samsung en voor het eerst ook het Chinese Huawei met toestellen. “We zijn tevreden over het ecosysteem”, benadrukte marketing manager Greg Sullivan.

Inmiddels wordt druk gespeculeerd over wat Microsoft nu precies van plan zou zijn met zijn tablets die een week geleden werden onthuld. Wat opvalt is dat het bedrijf de tablets maar mondjesmaat uitrolt via haar negentien Amerikaanse winkels. In Europa zal de Microsoft Surface aanvankelijk helemaal niet te koop zijn. Ook zijn de tablets niet veel goedkoper dan de iPad. Dat wijst niet op een Blitzkrieg-scenario.

De tablet werd in het diepste geheim ontwikkeld in een raamloze bunker en hardware partners werden pas op het laatste moment ingelicht.

Acer-oprichter Stan Shih denkt dat het apparaat maar één doel heeft: het stimuleren van de verkoop van Windows 8, de systeemsoftware die juist voor tablets is ontwikkeld. Om fabrikanten als Lenovo, Samsung en Acer te overtuigen, zou Microsoft zelf het voortouw hebben genomen.