Geholpen door de Europese Commissie zien mobiele telecomaanbieders het gebruik van mobiel internet in het buitenland toenemen. T-Mobile deelt enkele cijfers.

Eerst waren de mobiele operators er fel op tegen, regulering van de tarieven voor mobiel internet in het buitenland. Zeker de Zuid-Euopese, die goed verdienden aan het gastgebruik van hun netwerkken. Neelie Kroes maakte zich met succes hard om tariefplafonds op te leggen om torenhoge telecomrekeningen te verbannen.

Uiteindelijk maakten de operators van de nood een deugd. Ze introduceerden kleine vakantieabonnementen voor dataverkeer. Voor een paar euro per dag of week kan de reiziger een abonnement afsluiten om voor niet te gek veel geld Facebook, Whatsapp en andere dagelijkse behoeften te gebruiken.

T-Mobile Nederland schetst vanochtend kort wat het effect van die kleine reisabonnementen is. Het dataverbruik in het buitenland is met een factor acht gegroeid ten opzichte van vorig jaar. De smartphonepenetratie in Nederland groeide in diezelfde periode met ongeveer eenderde tot de helft.

“De meeste data wordt verbruikt in de populaire vakantielanden Frankrijk (24 procent), Spanje (15 procent) en Duitsland (14 procent). België (5 procent) volgt op enige afstand.”