Iedere maand maken een miljoen reizigers gebruik van draadloos internet op de stations en in de treinen. De gemiddelde sessieduur is veertig minuten.

Dat bericht Tweakers.net op basis van cijfers die de nieuwsuitgave opvroeg bij de NS. Het treinbedrijf laat zien dat WiFi-gebruik onderweg geen aardig extra’tje is voor een kleine groep techneuten. Honderdduizenden mensen rekenen er iedere maand op dat ze onderweg een verbinding hebben om reisinformatie te raadplegen of om te kletsen met bekenden.

De NS maakt in zijn rapportage geen onderscheid tussen gebruikers van telefoons en tablets.

Driekwart van het verkeer gaat via het netwerk van T-Mobile, een kwart via dat van KPN. KPN is de exploitant van WiFi-punten op de stations, T-Mobile levert het internet in de trein. Dat is tot en met het eerste kwartaal van 2013 gratis. De opdeling naar verkeer zegt niets over het aantal gebruikerssessies. Reizigers zitten in de trein rustiger, langer en gebruiken vaak ook laptops of tablets om te surfen. Dat stuwt de hoeveelheid dataverkeer.

Momenteel hebben tweehonderd intercity’s internet aan boord. De meeste gelijkvloerse treinen hebben inmiddels internet aan boord. Het zijn nu de dubbeldekkers die worden verbouwd. Wanneer er in de treincoupé een informatiescherm aanwezig is, is er buiten tunnels om ook internet in de lucht.