Nieuwsuur-baas haalt uit naar Pauw & Witteman


Carel Kuyl, hoofdredacteur van Nieuwsuur, vindt dat de collega’s van Pauw & Witteman inspiratieloos omgaan met het samenstellen van de gastenlijst. Dat laat hij blijken in VARAgids. Kuyl vindt het jammer. “Soms heeft Pauw & Witteman fantastische gasten en dan kijk ik met beroepsmatige jaloezie, maar ze hebben ook blinde vlekken. Weer Peter R. de Vries, Hero Brinkman of Bram Moszkowicz aan tafel. Brinkman staat al maanden op nul zetels, maar hij zit er gewoon wéér.”

Weinig journalistiek, vindt Kuyl dat. “Ik snap de keuze voor aansprekende, aardig vertellende gasten, maar wij zijn wat serieuzer en zwaarder op de hand. Zij laten nooit die geweldige reportage zien over extreem-rechts in Griekenland.”

Nieuwsuur springt volgens Kuyl in het gat dat programma’s als Pauw & Witteman laten liggen. “Geholpen door de crisis kijken er naar Nieuwsuur 200.000 meer mensen dan naar Nova. Gemiddeld 750.000 met uitschieters boven het miljoen. Dat zegt niet alles – er zijn genoeg rukprogramma’s die meer kijkers halen – maar het bewijst wel dat vrij stevige, hoogpolige journalistiek mensen aanspreekt.”

“Die groep wil zich blijkbaar niet alleen laven aan flauwekul. We onderscheiden ons ook van DWDD en Pauw & Witteman. We hadden snel een eigen smoel en binnen een paar maanden was Nieuwsuur een sterk merk.“