Terugkeer André Kuipers live bij NOS


De terugkeer van de Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers is zondag 1 juli live bij de NOS te zien. Een avond voor de terugkeer van de astronaut begint de NOS met een drieluik over de ruimtereis van André Kuipers.

Kuipers heeft bijna tweehonderd dagen in het ruimtestation ISS boven de aarde vertoefd. Als alles volgens verwachting verloopt, landt de astronaut op 1 juli met een Sojoezraket weer op aarde. De touch down wordt tussen 09.30 en 10.30 uur verwacht. Rob Trip verzorgt in dit uur vanuit het Space Expo in Noordwijk op Nederland 1 een live programma. Hierbij zullen onder meer de broers van André Kuipers aanwezig zijn. Nooit eerder was een ruimtelanding live te zien op de Nederlandse televisie. Het trio zet na bijna tweehonderd ruimtedagen weer voet op aarde in de steppe van Kazachstan. Direct na de landing volgt, als alles goed gaat, een eerste korte reactie van Kuipers, die daarna voor drie weken naar de Verenigde Staten vertrekt om te herstellen.

Voorbeschouwing op zaterdagavond
Rob Trip is op zaterdagavond 30 juni op Nederland 1 van 22.05 tot 22.35 uur al vanuit het Space Expo te zien. In deze uitzending kijkt hij in het Space Expo met Philippe Schoonejans - hoofd robotica bij het onderdeel bemande ruimtevaart van de ESA - en Hilde Stenuit - onderzoeker ESA - terug op het verloop van de ruimtereis tot nu toe. Schoonejans was ook bij de lancering en heeft André Kuipers de afgelopen maanden regelmatig gesproken. Stenuit is betrokken bij de wetenschappelijke experimenten die Kuipers tijdens de trip heeft uitgevoerd. Ook wordt stilgestaan bij de vragen hoe zo’n landing in zijn werk gaat en wat (mogelijke) gevaren zijn.


Terugblik op ruimte-avontuur
Op zondag 1 juli is vanaf 18.10 uur een veertig minuten durende terugblik op het ruimte-avontuur van André Kuipers - van de lancering tot en met de landing – op Nederland 1 te zien.


Geschreven door: Jarco Kriek