Miljoenen kijkers verwacht voor EK Voetbal-finale
Miljoenen Nederlanders zitten zondag voor de buis om naar de ontknoping van het EK Voetbal 2012 te kijken. Spanje en Italië treffen elkaar in de finale en die ontmoeting, die vermoedelijk ruim 5 miljoen kijkers zal trekken, is vanaf 20.20 uur live te zien op Nederland 1. Dat heeft de NOS gemeld. Vier jaar geleden was de EK-finale tussen Duitsland en Spanje goed voor ruim 5,0 miljoen kijkers, terwijl de EK-finale daarvoor, tussen Griekenland en Spanje in 2004, 5,3 miljoen kijkers noteerde.

Jeroen Grueter is de commentator tijdens de EK-finale. “Een moment waarop je begint met voorbereiden is er niet. Alle zes de commentatoren van de NOS zijn dagelijks bezig met voetbal, dus de meest spelers zien we het hele jaar door. Mijn werk is arbeidsintensief; ik wil veel informatie door mijn handen laten gaan, zodat de wedstrijden gaan leven.”

“Elke keer haal ik de informatie door de zeef, totdat ik een bepaalde hoeveelheid overhoud van iets meer dan twee A4’tjes. Maar je kunt alles nog zo overzichtelijk op een paar blaadjes hebben staan, dan nog ben ik in alle hectiek weleens kwijt waar iets precies stond. En dan valt er midden in een zin een stilte“, legt hij uit in Mikro Gids.

Het meest bekeken EK-duel dit jaar was het treffen tussen Nederland en Portugal. Er keken 7,992 miljoen mensen naar het groepsduel, dat daarmee het op een na meest bekeken EK-duel ooit is.